Мистериозният китайски вирус вся паника и на фондовия пазар в Азия

При инвеститорите се наблюдава бягство от рискови активи

09:55 | 21 януари 2020
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Разпространението на мистериозния вирус в Китай се отразява негативно и на фондовия пазар в страната, пише в свой анализ Bloomberg.

Индексът FTSE China A50 отбеляза най-големите си загуби от близо пет месеца насам. Акциите на туристическия оператор China International Travel Service поевтиняха с 4.5%. Офшорният юан пък отчете понижение в цената си с 0.5%, като за кратко се търгуваше на ниво от 6.9 за долар.

Регистрираните спадове идват броени дни преди Китай да отпразнува Лунната нова година, когато е типично силен сезон за пътувания и потребителски разходи. Сега обаче има съмнения, че пазарите ще продължат възходящия си тренд след едноседмичната почивка, която им предстои.

След месеци на засилени покупки чужденци са продали акции на стойност 6.7 млрд. юана (971 млн. долара) до 14 часа местно време във вторник в Китай. Това са най-големите дневни разпродажби от август.

Случващото се показва рязка промяна в доверието на пазара, което беше високо, след като Пекин подписа търговска сделка на фаза едно със САЩ и сигнализира, че икономиката на Китай се стабилизира. Анализаторите бяха най-бичи настроени за компаниите с голяма пазарна капитализация от края на 2014 г.

Показателят Shanghai Composite Index нарасна с близо 8% от най-ниското ниво през ноември, което го направи един от най-добре представящите се индекси в световен мащаб.

На фона на осигурената допълнителна ликвидност от страна на Китайската централна банка и стимулите на правителството анализаторите очакваха по-добри перспективи по отношение на печалбите на публичните компании в Китай.

Трейдърите на капиталовите пазари се подготвят за риска, че епидемията от пневмония в Китай може да принуди хората да си останат по домовете по време на празниците, което със сигурност ще се отрази на най-различен тип компании. Тази седмица стана ясно, че болестта се предава по-лесно, отколкото се предполагаше и това носи допълнителни притеснения.

Определено във вторник в азиатската сесия се наблюдаваше бягство от рискови активи на фона на опасенията за избухване на по-сериозна епидемия. Поевтиняха не само акциите на компании, листнати в Китай и Хонконг, но дори и корейския вон отчете понижения. В същото време йената и облигациите се радваха на по-голям интерес.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се раздели с 0.91% във вторник, докато загубата на индекса Hang Seng на борсата в Хонконг достигна 2.73%. Китайският измерител Shanghai Se Composite отписа 1.41% от стойността си.