Представители на бизнеса в Давос: Не можем да спасим планетата сами

Тази година срещата на световния бизнес елит в Давос се фокусира върху устойчивостта

Главният изпълнителен директор на Citigroup Майкъл Корбат. Снимка: Bess Adler/Bloomberg Главният изпълнителен директор на Citigroup Майкъл Корбат. Снимка: Bess Adler/Bloomberg

На фона на засиления натиск върху финансовата индустрия да не финансира производството на енергия, при което се отделят вредни емисии, ръководителите на Citigroup и Zurich Insurance Group заявиха, че е необходимо клиентите им също да вложат повече усилия, съобщава Bloomberg.

"Казал съм на нашите клиенти, че не искам да бъда острието в края на копието, изпълнявайки стандартите на индустрията“, заяви главният изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Citigroup Майкъл Корбат в рамките на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Марио Греко, главният изпълнителен директор на Zurich Insurance, се съгласи с Корбат, че въглеродните емисии са подценени, като в резултат на това застрахователните компании изпитват затруднения при взимането на решения за сключване на застраховки.

"Застрахователите застраховат на базата на етични стандарти и спазването на Парижкото споразумение, но това не е достатъчно бързо и е сложно“, коментира Греко. Според него все още не е напълно ясно как индустрията трябва да се преструктурира и за момента единствената възможност остава спиране на финансирането към определени сектори.

Още по темата

Тази година срещата на световния бизнес елит в Давос се фокусира върху устойчивостта на фона на критиките от тинейджърката активист Грета Тунберг относно липсата на действия по отношение на климата.

Финансовите компании са под натиск да се оттеглят от финансирането на индустрии, включително производителите на въглищна енергия, а междувременно Европейският съюз работи върху т.нар. "зелена таксономия", управляваща устойчивите инвестиции.

Корбат създаде нова позиция в банката си през септември - главен директор устойчиво развитие. Той посочи тогава, че правителствата трябва да създават инициативи, с които компаниите да въвеждат устойчиви практики, вместо да разчитат на санкции, свързано с въглеродните емисии.

Греко беше песимист относно възможността за повече ефективни глобални споразумения по въпроси като цените на въглеродните емисии, определяйки перспективата като „почти немислима“.

Последни новини
Още от Новини от света