Давос: Бирол очаква само добри новини за ВЕИ

Фатих Бирол, директор на Международната енергийна агенция, част 2

14:59 | 21 януари 2020
Автор: Иван Николов

70% от новите мощности в енергетиката в следващите 10г ще са ВЕИ, каза директора на Международната енергийна агенция Фалих Бирол в интервю от Давос за Франсин Лакуа от Bloomberg.

По данни на IEA преди 20г делът на изкопаемите горива в производството на енергия е бил 63%. Днес е все още 63%, въпреки ръста на ВЕИ, защото търсенето на електричество продължава да расте.

Според Бирол извличането на въглерода и съхранението му е най-важната технология, която трябва да се развива, защото все още има огромни количества изкопаеми горива на пазара.

Европа носи отговорност само за 9% от глобалните емисии, затова усилията трябва да са всеобщи, каза Бирол.

"Защото светът не се състои само от Европа. Имаме Китай, Индия, Индонезия, Африка.. те имат други приоритети. Много правителства там не поставят климатичните промени като топ приоритет. Те си имат други. Това, което става в Европа е прекрасно – новата Зелена сделка. Но 91% от емисиите идват от другаде. Затова лидерството на Европа е много важно по въпроса, но няма да реши проблема, защото и други страни трябва да се включат. Защото дали СО2 излиза в атмосферата от Джакарта или Париж, или от Детройт, ефектът е един и същ за всички. И изисква глобално решение."

Чуйте и първата част на интервюто - с прогнозата за търсенето на петрол.