Тръмп иска да купи Гренландия

В разговори със съветници той е споделял полусериозно идеята да придобие острова от Дания

Град Тасилак в Гренландия. Снимка: Pixabay.com Град Тасилак в Гренландия. Снимка: Pixabay.com

Американският президент Доналд Тръмп се прослави като предприемач на най-известния остров в света – Манхатън. Сега той иска да купи най-големия – Гренландия, пише Wall Street Journal.

Идеята за тази сделка е обзела напълно въображението на бившия строителен предприемач, който сега обитава Белия дом, според източници, запознати с хода на дискусиите. На различни срещи, вечери и случайни разговори президентът на САЩ се е интересувал как американците могат да придобият огромната територия северно от Канада и е слушал с интерес обясненията за ресурсите и геополитическото и значение.

Някои от съветниците му са поддържали идеята, като са я нарекли добър икономически ход, докато други са я отхвърлили като отвлечена фантасмагория, която няма как да се случи наистина.

С население от около 56 хиляди души, Гренландия е самоуправляваща се част от Кралство Дания, което отговаря за отбраната и външната политика на огромния, покрит с вечни ледове остров. Очаква се президентът на САЩ да посети Дания следващия месец, но визитата няма общо с Гренландия, казват източниците от Белия дом, откъдето са отказали официални коментари. Държавният департамент на САЩ също не е пратил официален коментар. Няма отговори и от Датския кралски двор, както и от датското посолство във Вашингтон, нито от властите в Гренландия, какво мислят за подобна сделка.

Според американската доктрина Гренландия има ключово значение за националната сигурност на САЩ. Договор между Вашингтон и Копенхаген, които са съюзници в НАТО, дава на американците практически неограничен достъп до територията на острова, където има разположени военно-въздушна база (Thule Air Base), радарна станция и елементи от системата за ранно предупреждение за ракетни атаки. Близостта до Северния полюс позволява на САЩ да следят изкъсо действията на Русия в тази част на света.

Гренландия има морска граница с Канада и двете страни спорят за суверенитета върху малко необитаемо островче между тях. Това е известно като "войната на уискитата" заради бутилките с твърд алкохол, които оставят датските и канадските патрули при всяко посещение на островчето в ледената пустош. Оставянето на канадско или датско знаме, заедно с бутилка твърд алкохол като поздрав към "противника" се счита за традиция в полярните отношения между двете страни, която може да се промени само от една бъдеща покупка на острова от Вашингтон. Тогава Канада ще граничи със САЩ едновременно от юг и от североизток.

През 2018 г. Вашингтон успешно блокира намерението на Китай да построи три летища в Гренландия, което се считаше за опит на Пекин да овладее ключови позиции на американския континент.

Още по темата

Според наблюдатели Тръмп е воден от желанието си да купува недвижимости и от своеобразно чувство за историческа мисия – САЩ неведнъж са увеличавали територията си с покупки на земи. Най-известната покупка е тази на Аляска от Руската империя през 1867 г., за което е платена колосалната тогава сума от 7.2 млн. долара. Преди това, през 1803 г., САЩ купуват от Франция Луизиана (различна от сегашния щат Луизиана), която обхваща практически целия сегашен Среден Запад от границата с Канада до Мексиканския залив. За над два милиона квадратни километра президентът Томас Джеферсън плаща 15 милиона долара. Следва придобиването на Флорида от Испания в рамките на по-голям договор за уреждане на границите между САЩ и испанските земи в Северна Америка. За Флорида през 1821 г., САЩ плащат на закъсалата за пари испанска корона сумата от 5 милиона долара.

Много е вероятно Доналд Тръмп да желае президентството му да остане в историята редом с имена като Томас Джеферсън, а не единствено да е белязано от скандали за руско финансиране на кампанията му и повишаване на напрежението с ред държави по света – от Мексико и Китай, до Германия, Франция и ЕС като цяло. Единственото неизвестно в цялото уравнение, и то ако Дания евентуално се съгласи на такава сделка, е колко би струвал леден остров с площ 2 166 000 квадратни километра (приблизително 20 пъти повече от територията на България).

Последни новини
Още от Нотификации