Северна Корея: Как да водим преговори с Юга при тези репетиции за война

Северът изглежда се оттегля от преговорите за обединение

10:58 | 16 август 2019
Ким Чен Ун не е доволен от все по-близките отношения между Тръмп и Мун. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Ким Чен Ун не е доволен от все по-близките отношения между Тръмп и Мун. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Северна Корея официално се оттегли от преговорите за обединение с южната си съседка, виждайки притеснителни знаци за военна подготовка. „Оттеглянето ни е предизвикано изцяло от действията на Южна Корея“, пише в официално съобщение администрацията на севенокорейския лидер Ким Чен Ун, цитирано от BBC.

Изявлението идва скоро след публичната проява на южнокорейския президент Мун Дже-Ин по повод освобождението от японската власт. Той си позволи да направи прогноза, че „Севера и Юга отново ще са едно до 2045 г“.

Президентът Мун заяви, че преговорите за постигане на денуклеаризация на корейския регион е в „най-критичния си кръг“, тъй като разговорите между Север и Юг изглеждат в безизходица. „Новият корейски съюз би донесъл мир и просперитет за региона в Източна Азия и светът чака точно това", каза той в телевизионната си реч.

Отговорът от Северна Корея е по своему изненадващ и гласи следното: „Дори в този момент Южна Корея продължава общите си военни упражнения (със САЩ) и няма право да говори за мирна икономика или мирен режим“.

„Съмняваме се дори, че трудният процес, за който говори (президентът Мун), е мирен, когато споменава „разговори“ между Севера и Юга, а в същото време репетира военни действия, с които да унищожи цялата ни армия за 90 дни. Той е истински безсрамник“, гласи още съобщението от Северна Корея.

Ким Чен Ун очевидно не е доволен от партньорството между Мун Дже-Ин и американския президент Доналд Тръмп за провеждане на военни обучения в региона.

Снимка на Десислав Янкулов.

Отношенията между Доналд Тръмп и Мун Дже-Ин са трън в очите на Ким Чен Ун. Снимка: Jim Lo Scalzo/Pool via Bloomberg

„Няма повече какво да коментираме с представителите на Южна Корея, гласи в заключение официалната позиция на Северна Корея, публикувана от държавната Централна корейска информационна агенция.

Докато текат военните обучения между южнокорейци и американци, Пхенян увеличава значително активността си в тестването на нови балистични ракети. Само за изминалия месец има регистрирани шест случая, като последният дори бе през изминалия четвъртък.

Изглежда разделението на Корея след Втората световна война ще продължи по-дълго от очакваното.