Ще решат ли лекарствата борбата за власт във Венецуела?

Президентът Мадуро смята, че предоставянето на помощ е претекст за военна намеса

Снимка: Federico Rios/Bloomberg Снимка: Federico Rios/Bloomberg

Спорът за хуманитарна помощ за Венецуела става все по-сериозен. След като изпадналата в сериозна криза страна вече е силно изолирана в международен план, президентът Николас Мадуро затвори и границата със съседна Бразилия.

„Към днешна дата границата с Бразилия ще бъде затворена - до нова заповед", заяви президентът в четвъртък по време на висше военно заседание. Преди това социалистическото правителство вече затвори границата с холандските карибски острови Кюрасао, Аруба и Бонер, предава DPA.

Бразилците обаче се придържат към плана си да доставят помощ на венецуелския щат Рорайма този уикенд. „В събота ще бъда в Рорайма, за да придружа доставката на хуманитарна помощ, предоставена на венецуелския народ от Бразилия в сътрудничество със Съединените щати", пише външният министър Ернесто Араухо в Twitter.

Именно доставките на помощи могат да решат бурната борба за власт между Мадуро и неговия противник Хуан Гуайдо. Самопровъзгласилият се за временен президент иска да внесе стоките в страната в събота заедно с хиляди доброволци. Ако успее, това ще засили изключително позициите му и ще разклати властта на Мадуро. Ако се провали, бунтът може да се провали.

Президентът Мадуро смята, че предоставянето на помощ е претекст за военна намеса и нареди на въоръжените сили да не пускат помощта в страната. „Благодарен съм за абсолютната лоялност на войниците на Отечеството", каза Мадуро. Гуайдо обаче се опитва от седмици да привлече военните на своя страна. Ако в събота доброволците започнат да вкарват помощта през границата, войниците ще трябва да решат на коя страна да застанат. 

Още по темата

Католическата църква призова военните да пуснат доставките. „Призоваваме въоръжените сили да застанат на страната на народа", се казва в изявление на венецуелската епископска конференция. „Не трябва да се подчинявате на заповеди, които са насочени срещу живота и сигурността на населението".

Междувременно битката между опозиционера Гуайдо и президента Мадуро ще продължи днес под необичайна форма - концертен дуел. Двата концерта ще се състоят на колумбийската граница на около 300 метра един от друг, от двете страни на моста "Тиендитас", свързващ колумбийския град Кукута и венецуелския Уреня и блокиран от две седмици от венецуелски военни.

Концертът в Кукута е организиран от британския милиардер Ричард Брансън с призив да бъде допусната хуманитарната помощ във Венецуела. Надеждите са на него да дойдат 250 000 зрители и да бъдат събрани 100 милиона долара дарения за населението на Венецуела. В Кукута е складирана по-голямата част от американската хуманитарна помощ, която Гуайдо обеща да вкара в страната въпреки отказа на правителството, което се бои от американска военна интервенция. В проявата ще вземат участие венецуелски и чуждестранни звезди, включително Хуанес и Луис Фонси. Колумбийският президент Иван Дуке и колегите му от Чили и Парагвай ще отидат на концерта, който ще бъде охраняван от 1500 полицаи и военни.

От венецуелската страна на границата от днес до неделя правителството организира концерт под надслов "Долу ръцете от Венецуела". "Артистите, които ще имат изпълнения в Колумбия, трябва да знаят, че извършват престъпление, дават съгласието си за военна интервенция", предупреди Мадуро.

Венецуела страда от тежка икономическа криза и криза с доставките. Поради липсата на чуждестранна валута някога богатата страна едва внася храна, лекарства и стоки за ежедневните нужди. Много хора гладуват, а болести, които вече са победени от човечеството, отново се разпространяват. Около три милиона венецуелци вече напуснаха родината си.

Последни новини
Още от Нотификации