Венецуела се е опитала да изнесе държавни средства в България?

Венецуелски депутат смята, че националната петролна компания използва брокерска къща у нас, "за да продължи да краде парите на страната"

12:00 | 10 февруари 2019
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Според депутатът от венецуелския национален парламент Карлос Папарони национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България, пише Investor.bg.

"Петролеос де Венесуела иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", заяви депутатът в Twitter, съобщи вчера руската информационна агенция "Нюз". По думите му изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.

Според информация на Ройтерс PDVSA е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската "Газпромбанк". Агенцията се позовава на свои източници и вътрешен документ, до който е получила достъп. 

Решението на Петролеос де Венесуела беше взето след като САЩ наложиха тежки финансови санкции на 28 януари, целящи да попречат на венецуелския президент Николас Мадуро да получи достъп до петролните приходи. Оттогава предприятието притиска своите чуждестранни партньори в съвместни предприятия в нефтодобивния регион Ориноко да решат официално дали ще продължат проектите. Сред тези чуждестранни партньори са норвежката петролна компания Equinor, американският петролен гигант Chevron и френската компания Total.