В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Петролната индустрия във Венецуела страда заради режима на Мадуро, заяви опозиционен активист

Естефания Мелендез, активист на опозицията във Венецуела, В развитие, 08.02.2019

19:45 | 8 февруари 2019
Обновен: 19:51 | 8 февруари 2019
Естефания Мелендез, активист на опозицията във Венецуела. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Естефания Мелендез, активист на опозицията във Венецуела. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Производството на петрол във Венецуела намалява с бързи темпове и към момента не надвишава 1.2 млн. барела на ден в резултат на управлението на президента на страната Николас Мадуро. Това каза Естефания Мелендез, активист на опозицията във Венецуела, в интервю за репортера Цветан Кръстев, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Петролният сектор на страната се свива от 1998 г., когато Уго Чавес идва на власт, коментира Мелендез. САЩ са били винаги най-големият купувач на петрол на Венецуела, допълни тя.

„Уго Чавес никога не е спирал да продава петрол на САЩ. 40% са продадени на САЩ, 20% на Китай, а останалите – на други държави. Тази революция винаги е съществувала и е оцелявала заради петролните долари от САЩ“.

Венецуела купува от САЩ 80% от бензина, който се доставя в страната, заяви гостът.

Санкциите на САЩ са срещу високопоставени политици във Венецуела, обясни тя. Мелендез коментира и съмненията, че правителството планира да изнесе 20 тона злато от златния резерв на страната.

„Тези 20 тона злато са близо 20% от златния резерв на Венецуела. Правителството търси начин да намери пари, защото сега се нуждаят от много пари. Не се знае дали златото ще отиде в Русия, въпреки че самолетът е от руска компания. Златото е предлагано на Саудитска Арабия и Туриця“.

Целия разговор може да проследите във видео материала.