В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дълговете на Венецуелската държавна петролна компания между САЩ и Русия

Васко Начев, енергиен експерт, В развитие, 19.02.2019

19:42 | 19 февруари 2019
Васко Начев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васко Начев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акцентът на внимание от много страни е насочен към държавната петролна компания на Венецуела, Petróleos de Venezuela (PDVSA), защото голяма част от приходите на държавата минават именно през нея. А тя вече дължи 63 млрд. - Венецуела като държава, а само задълженията на петролната компания са от порядъка на 27 млрд. и това обяснява интереса на САЩ и на други държави. По-скоро кредиторите следят отблизо процесите във Венецуела с надеждата да намерят пролука и да си вземат дължимото. Такова мнение заяви Васко Начев, енергиен експерт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Много са кредиторите на държавната петролна компания на Венецуела. 2,5 млрд. има в облигационни заеми, а дъщерната й компания, регистрирана в САЩ, също е заложник срещу кредити - 49 % под формата на 1,5 млрд., като кредит е отпуснат от руската компания "Роснефт". Ако нещо се случи и държавата сложи на масата дъщерната си компания, "Роснефт" би придобила влияние върху 3 рафинерии в САЩ, над 5500 бензиностанции, това е с което разполага компанията там, а това не би се харесало на американската администрация, независимо дали са републиканци или демократи", каза още експертът.

Такова влияние, с такива размери САЩ не биха искали, по думите на Начев, и то в 3 от големите рафинерии - след преработката на венецуелски нефт, част от готовите продукти се връщат обратно във Венецуела, зависимостите, в които се намира Венецуела ще предоставят възможност за още по-голямо засилване на влиянието на Русия в стараната. Това е една от основните причини САЩ да са притеснени.

"През 2015 г. Венецуела е добивала 2,5 млн. барела на ден, а сега добивите са 1,200 - 1,300 млн. барела. Песимистичните прогнози сочат, че до 2020 г. добивите ще стигнат до 700 хил. барела дневно, което ще е крахът на Венецуела. Постъпленията, които влизат в компанията, като отделна дейност, САЩ отделиха в отделна сметка, до която Мадуро няма достъп, с идеята един ден, когато режимът бъде сменен, да има някакви средства, с които държавата да започне да функционира. Разбира се, те ще са изключително малко, на фона на тези 63 млрд. дълг, но от някъде трябва да се тръгне", каза още експертът.

Начев определи като изключително несериозно твърдението, появило се в публичното пространство, че САЩ използват натиска върху Венецуела като лост в преговорите си с Китай.

Вижте целия разговор във видео материала.