България блокира доверителна сметка с пари от Венецуела

Ще бъдат проверени всички български банки, поясни главният прокурор Сотир Цацаров

12:33 | 13 февруари 2019
Обновен: 12:35 | 13 февруари 2019
Премиерът Борисов (вляво) с американския посланик Рубин. Снимка: правителствена информационна служба
Премиерът Борисов (вляво) с американския посланик Рубин. Снимка: правителствена информационна служба

Българската прокуратура е блокирала доверителна сметка в българска банка, в която адвокат с българско, но и други гражданства, е получавал милиони левове от Венецуела. През последните месеци тези пари са били преразпределяни в други сметки с основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност. 

Това стана ясно след среща на американския посланик Ерик Рубин при премиера Бойко Борисов, след която Рубин, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов говориха прд журналисти.

Разследване на финансовото разузнаване на ДАНС и американското финансово разузнаване са установили, че по сметката са постъпили стотици милиони евро от Венецуела. Сигналът за получаването на пари от Венецуела е подаден от американците по димпломатични пътища. Проверка на ДАНС в българските банки е установила доверителна сметка в малка банка с български собственици. 

„Решаващата част от нашата дискусия, съвместно с други въпроси, бе е необходимостта да спрем нелегалния трансфер на парични средства от Венецуела. Нашето правителство и служби работят с българските служби, за да гарантираме, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато", заяви след срещата с премиера Бойко Борисов американският посланик Рубин. Той похвали отличното сътрудничество между България и САЩ.

От САЩ по дипломатически и оперативен път е получена информация за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела, за които са ползвани български банкови сметки, каза Цацаров.

„Установена е банката, лицето, както и самите сметки, както и преводите от петролната компания, след което са извършвани други преводи, като част от средствата са изнесени от тези банки в други страни. По наши подозрения твърденията, че парите са за закупуване на храни и стоки, не са верни. В банката, в която са открити тези сметки, направени по редовен път, се извършва пълен мониторинг, като е оказано съдействие и от БНБ", каза Цацаров.

В момента парите са замразени, за да не се извършват преводи от сметките.

Извършват се действия против изпирането на пари, проверява се банката, за да се изясни пълната фактология и по случая предстои още работа, каза от своя страна Георгиев. 

Прокуратурата вероятно ще пристъпи към наказателно производство за пране на пари, след като бъде приключено разследването и се установят фактите.

„Парите са излизали и влизали по банкови сметки на основание търговски сделки. Работи се и по лицето, което е български гражданин", каза Цацаров. Той обясни, че сметката не е лична, а е доверителна, открита от юрист.

„Става дума за доверителна адвокатска сметка, за да могат да бъдат създадени подсметки на негови клиенти, по които да постъпват средства, но потоците не са свързани с адвокатски услуги, а преводите са основания за купуване на храни, спонсориране на спортни федерации и други. Предстои да се установи броят на преводите от Венецуела към България, както и от България навън. Вероятно ще се установи, че става дума за организиран канал за изнасяне на парични средства. Тогава ще се установи доколко преводите имат връзка с развитието на политическата ситуация във Венецуела. Ясно е, че че говорим общо и оставяме въпроси, защото това разследване е в началото, а и имаме споразумение да не изнасяме повече информация с партньорските служби", коментира още главният прокурор.

От своя страна Георгиев уточни, че лицето живее в различни държави и към момента не е на територията на България. То имало няколко гражданства. 

Въпреки че данните са само за една банка, ще бъдат проверени всички опериращи в страната ни банки, съобщи още главният прокурор Цацаров. 

Запис на цялата пресконференция в Министерски съвет.