Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: България отчита спад в криминалната активност с до 25%

Тихомир Безлов, експерт сигурност в Център за изследване на демокрацията, Клуб Investor, 16.04.2020

България отчита спад в криминалната активност от 20-25% през миналия месец спрямо същия период на миналата година. Това е тенденция в световен мащаб предвид засилените ограничения заради борбата с коронавируса, коментира Тихомир Безлов, експерт сигурност в Център за изследване на демокрацията, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"В Испания, Италия, като цяло в Югозападна Европа, обаче има много видове измами. Например, здравни и санитарни инспектори не спазват обещания за посещения и проверки. Отделно възникват измами с дефицитни медицински принадлежности. Големият проблем е какво ще се случва след извънредното положение", заяви Безлов.

Още по темата

Гостът подчерта, че от 2000 г. всяка година у нас се провежда виктимизационно проучване, чиято идея е да се направи алтернативна оценка на престъпността. По думите му част от престъпленията под различни форми обаче минават през полицейски филтър и не се отчита реалният им брой.

"Вероятно ще се увеличи натискът върху социалната система в България и ще има повече рискови лица след преодоляване на пандемията."

Тихомир Безлов посочи като проблем, че в Източна Европа няма достатъчно работна ръка заради това, че Западна Европа ѝ я отнема, водена от демографските си дефицити.

Експертът смята, че ако западноевропейските икономики започнат да се отварят, и ние ще последваме техния пример, което донякъде се налага, за да предпазим икономиката си.

Целия разговор чуйте във видео материала.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.

Последни новини
Още от Клуб Investor