Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Спадът от 25% на M&A сделките в Европа се дължи отчасти на политиката

Евгений Кънев, ИКК "Маконис", Клуб Investor, 21.1.2019

По отношение на пазара по сливания и придобивания (M&A) в световен мащаб през 2019 г. кипеше активна дейност, за разлика от България. Интересът обаче като цяло е спорадичен и откъслечен, докато конкретно растящ интерес се наблюдава към IT сектора. Другата привлекателна област са производствата с инженерни услуги или на стоки за износ, коментира Евгений Кънев, ИКК "Маконис", в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"България е атрактивна като локация и заради сравнително ниските производствени разходи. Но всичко, което касае вътрешния пазар, все още привлича слаб инвестиционен интерес. Интересът към България от чужбина е от страна на аутсорсинг услуги или IT сферата. Биоземеделието и биохраните също са добра ниша у нас".

Според Кънев българският икономически модел със сигурност се изчерпва.

"Продавачите по сделките понякога много затрудняват самите сделки", смята гостът.

"Сливанията и придобиванията са абсолютен елемент на глобализацията. Дигиталната трансформация е невъзможна без тях".

"Спадът от 25% в сделките по сливанията и придобиванията в Европа се дължи на неизвестността по отношение на политически ходове и развития на процеси като Brexit. Очакват се повече, но по-малки сделки в IT сектора, защото се търсят умения, за които е необходима консолидация и на knowhow на брандове", уточни Евгений Кънев.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor