Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Едва ли ще има дългосрочно отражение от расисткия скандал

Георги Малчев, маркетинг експерт, управляващ съдружник в Xplora BG и доц. д-р Александър Христов, съосновател на Центъра за анализи и кризисни комуникации, Бизнес старт, 17 октомври 2019 г.

Доста е трудно да има дългосрочно отражение, ако веднъж, в един мач сто души са направили нещо. Това доста би ме учудило, каза Георги Малчев, маркетинг експерт, управляващ съдружник в Xplora BG, в предаването Бизнес Старт с водещ Христо Николов.

Възможно е да има и по-дълбоки измерения този скандал. Футболът „пали“ адски много хора и всеки, който се занимава с това трябва да държи сметка за този факт. Тези футболни страсти се отразяват не само на хората, а по някакъв начин и на държавите. Вестникарските заглавия от първите дни са изключително пресилени, те бързо ще отминат, но това което остава е мисълта как се позиционираме и какво правим, добави  доц. д-р Александър Христов, съосновател на Центъра за анализи и кризисни комуникации.

"Ако имаме адекватна реакция и не си влошим нещата, хаштагът banbulgaria доста бързо ще умре. Туристическите дестинации доста се борят помежду си и когато някъде има проблеми, както например преди време в Египет, една дестинация печели за сметка на друга. Хаштаговете не са толкова мощен инструмент и ако някой не налее много пари, няма да има дълготраен негативен ефект", заяви Малчев.

Футболните страсти са различно нещо от желанието на група англичани да посетят България заради туризъм. Дори и да се поядосват и повикат малко, изборът им на място за почивка догодина ще е свързан с други фактори, каза Христов.

Още по темата

Реакциите на британските спортни медии, макар и пресилени, са с оглед на аудиторията, която ги чете и затова и заглавията им са подобни. Тук обективността не е най-силната страна, а повече се гонят гледания и споделяния в социални мрежи, заяви Малчев.

"Проблем с расизма има, не знаем колко точно е голям, но едва ли е представителен за цялото общество. Но подобен тип действия отместват вниманието от спорта и го насочват в съвсем друга посока. Това трябва да се премахне", посочи Христов.

Не е нормално да не се реагира на подобни прояви и не е нормално да има деца със свастики, допълни Малчев.

Президентът е част от управлението, макар и без преки функции и не може да се възмущава като гражданин, каза в заключение Александър Христов.

Целият разговор вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт