Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как новите технологии променят пазара на труда?

Д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на АИКБ, Бизнес старт, 15.10.2019

Участниците на годишната конференция на Asia Securities Industry & Financial Markets Association (ASIFMA) в Токио се обединиха около това, че технологиите не могат да заместят способността на хората да вземат интуитивни и бързи решения на база на информацията. Но новите технологии могат да бъдат изключително полезни при анализиране на голям обем от данни. Това каза д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на АИКБ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Китай и САЩ инвестират два пъти повече от ЕС в новите технологии и машинното обучение".

Тя говори за ефекта от автоматизираните решения на капиталовите пазари.

"Има технологии, които се състезават за наносекунди при вземането на решения, но това няма да замени всички работни места. За да е успешен капиталовият пазар, трябва да има добри предприятия. България трябва спешно да вземе мерки за осигуряване на човешкия ресурс".

"Полша получи дерогация от Европейската комисия, за да направи вноса на човешки ресурс по-гъвкав. Там работят почти 3 млн. украинци. Но България изостава от тази тенденция", заяви тя.

"Всяка компания трябва да има стратегия как ще развива бизнеса си и какви хора трябва да търси на пазара на труда. Нискоквалифицираните и най-висококвалифицираните са по-малко податливи на трансформация на работното място поради цифровите умения".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт