Brexit e филтър и за модната индустрия

Невена Николова, дизайнер; репортаж от студиото на Жоро Пентаграм, Бизнес старт, 27.09.2019

Brexit и всички останали сътресения ще се окажат филтър и за света на модата. Нашите клиенти ни намират навсякъде по света. Движението на стоки ще бъде по-трудно, ако се състои Brexit без сделка. Но в модния бизнес има по-важни теми като това, че се наблюдава свръхпроизводство, пренасищане на пазара и трафик на хора във веригите за доставка, заяви дизайнерът Невена Николова в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Трафикът на хора във веригите за доставка е сериозна тема, която трябва да се разглежда също толкова значимо. Социалните теми в контекста на Brexit са от съществена важност", смята дизайнерът.

"Кралските знаменитости изпълняват повече функции от всички останали, както и Десислава Радева в качеството си на първа дама. Преди всичко обаче се делим на хора и усещания".

Особеностите на мястото и срещата също са фактор, с който Невена Николова се съобразява при избора как да облече съответната дама.

"Лондон винаги ще бъде част от нас като марка", твърди Невена Николова, описвайки английската култура като космополитна.

Николова спомена и егоизма в модата, определяйки го като еснафско поведение, и изтъкна ролята на колаборациите в областта в днешно време.

Ако Великобритания напусне ЕС без подписано споразумение, модната индустрия в страната ще загуби 900 млн. паунда. Дали това ще бъде пречка за производителите, които разчитат на износ към страната в ефира на "Бизнес старт" коментира и дизайнерът Жоро Пентаграм.

Той смята, че трябва да разделим модата на две части, като според него модата като изкуство как да бъде засегната от нищо.

"Brexit по-скоро може да окаже някакво влияние само при хората, които се занимават с индустрия, като например дали ще има по-големи данъци или вносът ще се затрудни", посочи той.

Изборът на Великобритания да стане самостоятелна държава не би попречил на работата му с тях. Жоро Пентаграм твърди, че ако марката и изделията ти се харесват, няма как да си засегнат.

"Квотите за мигранти, налагането на мита и т.н. промениха до голяма степен политиката на самите държави, те загубиха цвета си".

"ЕС като идея е прекрасен, уродливите са методите на управление, които се опитват да променят първоначалната идея за него", уточни дизайнерът.

Гостът обясни, че Великобритания разполага с огромен потенциал и няма как да загуби битката с пазарите, но ЕС би загубил силен играч в нейно лице.

Последни новини
Още от Нотификации