Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ако Салвини не изпълни предизборните си обещания, ще е страхотна новина за пазарите

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", Бизнес старт, 12.08.2019 г.

Правителствената криза в Италия се отрази негативно на пазарите. Капиталовият пазар падна с над 2% още при отварянето, а на облигационния пазар, който е по-важен, по-ликвиден и по-показателен за случващото се, реакцията беше още по-силна – доходността по италианските 10-годишни бенчмаркови книжа се повиши от 1.40 до 1.80%. Това показва опасенията на инвеститорите от поредните предсрочни избори в Италия и нарастващата опасност от това популистите да управляват страната, каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

"Преди 10 месеца обаче, доходността по същите ценни книжа беше 3.60%, което значи че през последната година имаше много сериозно стабилизиране на обстановката в Италия, главно заради механизмите на ЕС да упражнява натиск и да охлади страстите за бюджетни дефицити", каза гостът.

Дори и да вземе властта, вероятността Матео Салвини да не изпълни предизборните си обещания е доста голяма, заяви Георгиев.

Още по темата

Вероятността италианският държавен дълг да продължи да расте се увеличава. Местните банки имат най-големи експозиции към местни ДЦК, чиято доходност се повиши драматично, което значи, че цената им е паднала и те само в петък са реализирали милиарди евро загуба. Много европейски банки също загубиха доста по италианските си експозиции и техните акции се понижиха в петък, което е по-притеснително за пазарите. Като цяло петък беше негативен ден за банките в Европа, каза още той.

Италия е трета по големина икономика в еврозоната и всичко там се отразява неминуемо и на Европа. В Италия все пак има и позитивни процеси в последните 10 месеца – главно укротяването на желанията за харчове и това, че бюджетният дефицит се ограничи до 2%, индексът на италианските акции поскъпна до над 2000 пункта, доходността по ДЦК отбеляза рекордно ниски нива точно преди новините за предстоящите избори, каза Георгиев.


Дългът на Италия надхвърля 130% от БВП и може да продължи да нараства. В краткосрочен план не се вижда начин как това да спре, и това е притеснителното. Има три начина за стопяване на този дълг – висок икономически растеж, висока инфлация или силно намаляване на бюджетните разходи. Нито един от трите варианта няма да се случи в краткосрочен план, поне в близката година, каза той

Няма съмнение, че ако италианският дълг продължи да расте и ситуацията излезе извън контрол, това ще има още по-голям ефект в сравнение с Гърция преди десет години върху европейската банкова и финансова стабилност. Добрата новина от гръцкия пример е, че най-популисткото правителство на Ципрас проведе най-радикални реформи и благодарение на това Гърция е относително стабилна във финансов план, посочи гостът.

Ефектът от политическата криза в Италия вече е отчетен от финансовите пазари, предстои да видим резултатите от евентуални предсрочни избори. Там има четири парламентарни избори за последните четири години, което е напълно нормално за Италия.

Последни новини
Още от Бизнес старт