В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

В Италия има голяма вероятност за правителство на Салвини и Лига

Константин Арестов, икономист в СЕЕMarketWatch, В Развитие, 09.08.2019 г.

15:10 | 9 август 2019
икономист в СЕЕMarketWatch
икономист в СЕЕMarketWatch

От самото създаване на това правителство в Италия беше ясно и, че ще има предсрочни избори и единствената въпросителна беше дали ще са наесен или през пролетта догодина. Сега вече става ясно, че ще са наесен, след като коалицията на „Пет звезди“ и „Лига“ падне до края на август. Това коментира по телефона Константин Арестов, икономист в СЕЕMarketWatch, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

"Рейтингът на Салвини се покачи и достига 40% след евроизборите, а в Италия партия с 40% може да събере мнозинство в парламента за правителство. Шансът Лига да направи правителство сама или в коалиция с една друга подобна партия е над 50-60%. Въпроса е, че те на тези избори ще имат и много врагове – на практика всички други партии ще са срещу тях, което вероятно ще им отнеме от подкрепата. Не трябва да се забравя и скандала с руските фондове, в последния месец се оказа, че Лига може би е договаряла с Русия финансиране на свои дейности", каза гостът.

Не е сигурно, че Лига и Салвини ще спечелят лесно изборите, но правителство сформирано с основната подкрепа на Лига ще е доста по-стабилно, по-добре функциониращо и не толкова хаотично. Това е добре за икономиката и пазарите като цяло, но не се знаят конкретни мерки все още. Вероятно Лига ще опита някакъв „фискален шок“, който да забърза растежа, нещо подобно на Тръмп в САЩ, но Италия има много по-малко възможности да раздува дефицита над 3%. Със сигурност ще има намаление на данъците, но с колко точно и как ще стане не е ясно, допълни още Арестов.

"Три региона в Северна Италия – Ломбардия, Венето и Емилия Романя поискаха увеличаване на автономията в рамките на държавата, но това не е казуса Каталуня и няма заплаха за териториалната цялост на Италия. Това е и един от проблемите пред сегашното правителство, което отказва да увеличи автономията, защото това ще навреди на юга. Това сигурно ще е една от темите в предизборната кампания и сигурно ще повлияе на резултатите в Южна Италия, където Лига не е много популярна", заяви той.

При друг сценарий биха могли да се избегнат изборите. Планирано е едно автоматично увеличение на данъците в Италия, което ще се случи на 1 януари 2020 г. и това може да накара президента да пришпори партиите да сформират технократско правителство и да избегнат изборите, което правителство да приеме бюджет за догодина и да избегне увеличението, при което ДДС-то ще стане 25%. В такъв случай можем да очакваме предсрочни избори напролет, но този вариант е малко вероятен, защото това технократско правителство трябва да се сформира между Пет Звезди и Демократичната партия, а отношенията между тях са доста враждебни, каза Арестов

Повече вижте във видеото.