Италианската икономика остава най-слабо представящата се в еврозоната

БВП на страната отчете нулев ръст за второто тримесечие

18:00 | 31 юли 2019
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианските икономически неволи продължават, след като новите данни показаха, че брутният вътрешен продукт на страната не отчита увеличение за четвърти път в рамките на пет тримесечия, пише Bloomberg.

Италианската икономика отбелязва нулев ръст в трите месеца до юни, забавяйки се от едва 0,1-процентния напредък през първото тримесечие на 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт в Рим, публикувани в сряда. Представянето все пак е по-добро от очакванията на икономистите за свиване на икономиката с 0,1%, но подкрепя мястото на Италия като най-лошо представящата се в рамките на еврозоната.

Данните на Рим са отзвук на цялостната ситуация в еврозоната. Икономическият ръст през второто тримесечие се забавя във Франция, Австрия, Белгия и Испания, а подобни са прогнозите и за Германия. Икономиката на еврозоната нарасна с 0,2% за последното тримесечие, свивайки се двойно в сравнение с първото (0,4%).

Докато италианската икономика се бори да набере инерция, общата картина в страната остава доминирана от политическото разделение на фона на нарастващите съмнения дали вицепремиерът Матео Салвини ще се оттегли от съюза с лидера на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо. Все още отражение имат и проточилите се сблъсъци между Рим и Брюксел по повод бюджета на страната за 2019 г.

Забавянето в глобалната търговия също засегна износно ориентираната Италия. По-рано този месец централната банка на страната посочи, че перспективите са засегнати от „отслабения индустриален кръг, сходно на Германия, причинен от продължаващите търговски напрежения“.