Неочаквано свиване на френската икономика увеличи рисковете в еврозоната

Данните от Франция могат да се окажат само началото на мрачна седмица за европейската икономика

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Френският икономически растеж неочаквано се забави, добавяйки нови рискове към вече засегнатата от спада в производството в Германия икономика на еврозоната, пише Bloomberg.

Очакваше се френската икономика да покаже повече устойчивост, тъй като тя е по-малко засегната от забавянето в международната търговия заради вътрешното търсене, което президентът Еманюел Макрон се опита да насърчи със стимули за 17 млрд. евро. Въпреки данъчните облекчения, обявени в отговор на протестите на движението на „жълтите жилетки“, потребителските разходи обаче се свиват.

Икономическият ръст от едва 0,2% във Франция за второто тримесечие, който е под очакванията на икономистите за 0,3%, е пореден удар за политиците, които вече се борят с влошени данни в други части на еврозоната. По-рано гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, от когото се очаква да разхлаби паричната политика през следващия месец, заяви, че перспективите стават „все по-лоши и по-лоши“.

Данните от Франция може да се окажат само началото на седмица на разочарования за европейската икономика. Очаква се цифрите в сряда да покажат забавяне на ръста на икономиката в еврозоната до 0,2% през второто тримесечие от 0,4%, тъй като търговското напрежение понижи търсенето, а производителите се опитват да се адаптират.

Германската икономика също вероятно се свива през тримесечието, сочат данни на Бундесбанк.

Еврото остана по-слабо от долара след публикуването на данните за френския брутен вътрешен продукт, като се понижи с 0,1% до 1,1136 за долар малко след 7:30 сутринта във вторник. Валутата остава близо до 2-годишно дъно в очакване на нови облекчения от ЕЦБ.

Последни новини
Още от Новини от света