Икономиката на Испания губи от блясъка си

Бизнесът се надява политическата ситуация в страната да се нормализира

Министър-председателят на Испания Педро Санчес (в средата). Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Министър-председателят на Испания Педро Санчес (в средата). Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Икономическият растеж на Испания се забавя през второто тримесечие на 2019 г. с повече от очакванията на анализаторите, което засилва притесненията за състоянието на еврозоната, пише Bloomberg.

Данните показват, че някои фактори забавят испанската икономика, която през последните години е най-бързо растящата в Европа. През изминалото тримесечие ръстът е 0.5%, което е над средното ниво за еврозоната. Прогнозите са, че икономиката на еврозоната е нараснала с 0.2% през изминалото тримесечие.

Икономиката на Испания до голяма степен остава имунизирана от политическото напрежение в страната. В момента министър-председателят Педро Санчес се стреми да събере достатъчна подкрепа, за да формира правителство. Предходният му опит преди месец беше неуспешен. Испанската строителна фирма Ferrovial SA обяви, че отчита забавяне на продажбите заради „несигурната политическа ситуация“.

Още по темата

Данните за брутния вътрешен продукт показват, че забавянето се случва заради слабо индустриално производство и слаби инвестиции.

Европейската икономика се забавя предимно заради търговското напрежение в световен мащаб, като най-потърпевша е икономиката на Германия. Поради това гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги обяви въвеждането на стимули за икономиката, включително и понижаване на лихвите.

Последни новини
Още от Новини