Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Фокусът върху малките стопанства е ключов за развитието на земеделието

Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България и бивш зам.-министър на земеделието и храните, Бизнес старт, 26.07.2019

Една от водещите национални политики трябва да бъде превръщането на малките полупазарни стопанства в устойчиви стопанства. Те трябва да се кооперират по някакъв начин, за да дадат устойчивост на бизнеса и да станат реални икономически субекти. Това каза Явор Гечевпредседател на Националния съюз на земеделските кооперации в България и бивш зам.-министър на земеделието и храните, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"40% от доходите на земеделските производители са от субсидии. Това не е много устойчива формула".

Трябва да направим пълно преразглеждане на законодателството и да имаме ясна стратегия за бъдещето на отрасъла, коментира Гечев.

"Финансирането от ЕС е инструмент за постигане на цели. Въпросът е какви са средносрочните и дългосрочните цели, които си поставяме".

Целите трябва да са свързани с укрепването на сектора, преминаване на малките стопанства в по-горен сегмент, коопериране и поземлена реформа, заяви той.

"Запазва се най-голямото финансиране в Европа и то отново е отделено за земеделието."

Има намаляване по отношение на програмата за развитие на селските райони с 300 млн. евро, обясни гостът.

"Официалната позиция на България е, че трябва да има тавани на плащане, но те трябва да се определят с решения на държавите заради структурата на всеки от отраслите".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт