Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Първомайските стачки в Гърция са традиция без сериозно отражение върху бизнеса

Иван Петрински, журналист и главен редактор на в-к „Български новини" в Гърция, „Бизнес старт“, 30.04.2019 г.

Ежегодно в Гърция се провеждат протести в транспортния сектор, настояващи за по-достойни условия на труд, но ефектът от тях рядко продължава повече от 24 часа, колкото траят и самите стачки. Темата коментира Иван Петрински, журналист и главен редактор на в-к „Български новини“ в Гърция за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живко Попатанасова.

„Първомайските стачки в Гърция са традиция. За съжаление сега стачката ще засегне морските пътища и в Атина няма да работят автобусите, тролейбусите и извънградската железница. Туризмът и доставките ще бъдат засегнати най-сериозно от стачката. И все пак говорим за 24 часа, така че проблемите няма да са особено сериозни“.

Най-голяма опасност от последствия има в туристическия сектор, където неподготвените туристи са поставени в риск от това да не успеят да спазят графиците си, за да се приберат от великденската си ваканция, казва още Петрински.

По повод предстоящите евроизбори и есенният вот за нов парламент в Гърция, гостът в предаването също изказа своето мнение и наблюдения.

„Алексис Ципрас изгуби популярността си. Той дойде с обещания за отказ от плащане на каквито и да е външни дългове. Въпреки някои добри неща, които постигна, управлението му е към своя край. Преднината на опозицията е двуцифрена, според социологическите проучвания“.

Гръцката общественост изглежда не проявява същия ентусиазъм за европейските избори, както се случва у нас. Разликата идва от там, че наскоро България прие европарламента, а и подобни процеси за нас са сравнително нови, докато при гърците са по-скоро рутина, коментира Иван Петрински.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт