Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

След емисията облигации на Saudi Aramco идва ред на IPO, смята анализатор

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, „Бизнес старт“, 11.04.2019 г.

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco отчете неочакван интерес към първата си емисия облигации и изглежда, че това предначерта едно още по-светло бъдеще за най-печелившата компания в света за 2018 г. в класацията на Bloomberg, коментира Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, за „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Саудитска Арабия и борда на Saudi Aramco очакваха поръчки на стойност 30 млрд. долара, но те достигнаха до 100 млрд. долара. Първата емисия на корпоративни облигации се представи изключително добре. Следващата стъпка е IPO, за да наберат още средства и да се превърнат в най-силния фонд“.

Планът пред петролния производител е да инвестира средствата, за да осъществи сливане с най-големия химически производител в Саудитска Арабия Saudi Basic Industries, смята още анализаторът.

Шуманов коментира и причините за сериозното повишаване в цените на петрола през изминалата половин година.

„Основните фактори за 5-месечните върхове в цените на петрола се дължи най-вече на решението на ОПЕК да намали производството. Но сътресенията във Венецуела и Либия не се очакваха и спадът бе по-висок от първоначалната уговорка“.

Темата с Брекзит също бе засегната в разговора, но, за да разберете повече подробности, изгледайте видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт