Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарът на труда е изправен пред радикални промени

Проф. Здравко Райков в Бизнес старт, 29.03.2018

Промените в сферата на труда, които ни очакват през следващите години са много дълбоки и кардинални. Това мнение изказа проф. Здравко Райков от СУ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

Фактът, че 65% от децата, които днес са в първи клас, ще развиват своята кариера в професии, които днес не съществуват, не трябва да ни притеснява, но трябва да се приспособим, сподели гостът. "Всяко ново нещо носи своите изисквания и затруднения, докато се адаптираме към него".

"Прогнозата, че тези промени ще настъпят след 20 години, е оптимистична. Реалистичната е, че остават 7 до 10 години до тези дълбоки промени и дали новите професии ще бъдат само 65% или 80% - това още никой не може да каже". 

Скоростта, с която се осъществяват тези промени, е непозната досега на човечеството, подчерта събеседникът. "Човечеството досега е преживяло няколко индустриални революции, но това, което се задава, се разминава много дълбоко с всичко, което сме учили. Това е предизвикателство, с което нито една държава не се е справила". 

"Децата днес не могат да мислят. Аз работя с млади хора. Те са прекрасни, чаровни, владеят новите технологии и могат да правят чудеса с тях със затворени очи, но когато трябва да свържат няколко неща, се затрудняват. Една от причините е недостигът на обща култура и че децата престанаха да четат. Разликата в поколенията е колосална, гигантска". 

Как предлага да се справи със ситуацията Япония?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт