Приложения за дарения правят хората по-щедри

Оказва се, че голяма част от хората биха дарили с до 2,5 пъти повече в сравнение с даренията, които правят

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Всеки път, в който Виктория Алдерман консумира храна в някое заведение чрез мобилно приложение за благотворителност, тя дарява 10% от своята сметка за каузи, свързани с борбата с глада и недохранването, пише BBC.

И всеки път, в който 25-годишният рецепционист от Кембридж, Масачузетс се възползва от услугите на компанията за споделени пътувания Uber, 2% от цената на пътуването автоматично бива изпратена до организации, чиято кауза е опазването на климата.

„Това е лесен начин за подкрепа на различни благотворителни организации“, казва Алдерман, която е дарила малко над 100 долара от май насам.

Още по темата

Компанията със седалище в САЩ Momentum е една от многото, опитващи се да променят начина, по който хората даряват за благотворителност. Докато правят изследване върху благотворителните каузи, изпълнителният директор на компанията Ник Фиц, заедно с нейните съоснователи Ари Каган и българинът Иван Димитров решават да създадат приложението Momentum.

“Открихме, че голяма част от хората биха дарили с до 2,5 пъти повече, в сравнение с даренията, които правят, и искахме да направим нещо, за да затворим тази ножица”, казва Фиц.

Той обяснява, че мобилните приложения позволяват на хората да проследят къде отиват техните дарения. До този момент 1000 души, които използват приложението са дарили около 31 000 долара.

Приложенито за дарения дават възможност и за свързване с други популярни услуги като Spotify и Fitbit. Чрез музикалната платформа за стрийминг, спортните отбори могат да създадат плейлист, в който феновете да добавят песни, като по този начин правят дарение за кауза, която въпросният отбор подкрепя.

Още по темата

Жена с прозвище Knightenator, която е геймър, стримваща на живо от Лондон, се възползва от предимствата на приложението за дарения.Така докато тя играе, феновете й имат възможност да направят дарение. Благодарение на това тя е събрала сумата от 2000 британски лири, които да дари на приют за бездомни.

Американската платформа за електронни спортове Skillz провежда благотворителни турнири. Миналата година по време на турнири продължили 10 дни, и в които участие са взели около 25 хил. играчи, е била събрана сумата от над 120 хил. долара за фондацията за рак на гърдата Susan G Komen.

Още по темата

Но дори при наличието на всички тези различни начини, подпомагащи даряването през Интернет, едва 10% от всички дарения са направени онлайн. Очаква се това да се промени през следващите няколко години.

Според скорошно изследване 87% от ръководителите на благотворителни организации смятат, че основен техен приоритет, който би спомогнал за увеличаването на броя дарители, е именно инвестирането в нови технологии.

Прогнозите на експертите са, че блокчейн технологията е тази, която може да донесе всъщност голямата промяна за развитие на благотворителността. 

Последни новини
Още от Анализи