Американците даряват с лекота за благотворителност

Броят на филантропите намалява, но тези, които даряват, дават все повече

17:00 | 6 декември 2019
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

След пожара в катедралата Нотр Дам американците не останаха безучастни. Дарения в размер на 2,5 млн. долара в рамките на шест месеца бяха изпратени за възстановяването на структурата на катедралата. „95% от американците се отзоваха“, казва изпълнителният директор на French Heritage Society Дженифър Херлайн. Някои са дарили 10, други 10 000 долара, а компанията Есте Лаудер е допринесла с 2 милиона долара, пише германското издание Der Spiegel.

Говорейки за благотворителност, американците даряват с лекота. Но дарения правят не само милионерите и милиардерите, а и дори тези, които печелят малко, помагат ако не със средства, то поне с участие в каузи като доброволци.

Според доклада на фондацията Giving USA американците са дарили около 430 милиарда долара през 2018 г., което е около 2% от брутния вътрешен продукт. Повече от две трети от събраните средства са принос на отделни дарителите, останалата част постъпват от компании, фондации и наследствени имоти. Статистически погледнато, почти всеки втори американски гражданин се включва с дарения.

Клубът на супербогатите вече включва 200 членове. Основан е преди девет години от емблематичния инвеститор Уорън Бъфет, заедно с Бил и Мелинда Гейтс. Участие е позволено на всеки, който притежава или предстои да придобие милиард, ако не е обещал да раздаде поне половината от собственото си благосъстояние.

Преди време Джеф Безос обясни, че възнамерява да харчи от богатството си, „докато сейфът не се изпразни“.

В Световния дарителски индекс (World Giving Index) към Световната мрежа на организациите Charities Aid с централен офис във Великобритания, която измерва готовността да оказваме помощ на други хора, САЩ са на четвърто място, а Германия е едва на двадесет и втора позиция. Това също е свързано и с отношението към държавата. Докато германците по принцип разчитат на законодателите да разпределят разумно данъците, американците предпочитат сами да решават за какво да харчат трудно спечелените си долари. Те не вярват на държавата.

Американците могат да приспадат дарения от облагаемия доход в почти неограничени суми. Фактът, че ефектът от спестяването на данъци играе роля за мнозина благодетели, се е доказал през миналата година, когато частните дарения са се свили с повече от един процент. Причината за това би могла да бъде, че правителството на американския президент Доналд Тръмп е увеличило фиксирания необлагаем доход за съпрузи до 24 хил. долара. Само тези, които даряват повече от това, ще спестят допълнителни данъци.

Броят на филантропите намалява, но тези, които даряват, дават все по-голяма част от състоянието си нараства.