Как да се денуклеаризира Корейският полуостров

Беатрис Фин, изп. директор на Международна кампания срещу ядрените оръжия

Знамената на Северна Корея и САЩ. Сингапур, 11 юни 2018. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Знамената на Северна Корея и САЩ. Сингапур, 11 юни 2018. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

САЩ ще запази икономическите санкции за Северна Корея, докато не елиминира възможностите си да разполага с ядрено оръжие, каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Bloomberg.

Съобщението бе направено в навечерието на срещата на върха в Сингапур на президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Първата, проверима и необратима денуклеаризация „е единствения резултат, който САЩ ще приеме”, каза Помпено в понеделник вечерта в Сингапур.

„Ако дипломацията не тръгне в правилната посока, санкциите ще се увеличат”.

Беатрис Фин, изп. директор на Международна кампания срещу ядрените оръжия смята, че не бива да се разчита прекалено на подобни  срещи, защото всеки един от двамата лидери може да излезе от споразумението, подобно на иранската сделка, каза Фин.

"Точно затова е много важно останалата част от света да не остава пасивна и да гледа тези двамата, а всеки да допринесе за отхвърлянето на ядрените оръжия. За засилване на международните институции и право по въпроса. Никоя страна не бива да има ядрено оръжие. Това трябва да е нормата".

Чуйте коментара на Фин от Сингапур за Хаслинда Амин от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи