Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Европейските лидери ще изпратят на Украйна още системи Patriot

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 19.04.2024 г.

13:04 | 19 април 2024
Обновен: 13:45 | 19 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Германският канцлер Олаф Шолц оказва натиск върху останалите лидери на Европейския съюз да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна, тъй като Русия засилва ракетните и безпилотните удари по енергийната инфраструктура и градските центрове.

Говорейки пред репортери след неофициална среща на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, Шолц заяви, че Германия ще изпрати трета система Patriot в Украйна и че скоро трябва да последват още шест от други държави членки, които той не посочи.

„Надявам се, че всички ще приключат процеса на формиране на мнението си възможно най-бързо, защото времето е от съществено значение“, каза Шолц.

В допълнение към системата Patriot Германия ще достави на Киев още системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и Skynex с придружаващите ги боеприпаси.

Германия се превърна в най-големия поддръжник в Европа на усилията на Украйна да се защити от пълномащабна военна инвазия на Русия. Шолц неведнъж е призовавал колегите си лидери от ЕС да засилят подкрепата си, особено на фона на забавянето на доставките на помощи и оръжия от САЩ.

Депутатите обсъждат отлагането на либерализацията на пазара на тока.

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се предвижда отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на ток на едро. Днес е предвиден и първият редовен парламентарен контрол на служебното правителството, като първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев.

Парламентът ще започне с обсъждането на два законопроекта за промени в закона за енергетиката. С тях сe предвижда ново отлагане с една година на излизането на домакинствата на свободния енергиен пазар. Така вместо на 1 юли тази година е предвидено това да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент е, че страната ни няма готовност за либерализацията на бита, което потвърди пред парламентарната енергийна комисия и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.