"Има такъв народ" предложи правителство с премиер Пламен Николов

Преди още да са известни официалните резултати, партията предложи кабинет, начело с Николай Василев

17:09 | 30 юли 2021
Обновен: 19:42 | 30 юли 2021
Автор: Даниел Николов
"Има такъв народ" предложи правителство с премиер Пламен Николов

Депутатът Пламен Николов e кандидатът за премиер на "Има такъв народ", който получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. 

През седмицата Радев коментира, че няма да бърза с връчването на мандат, за да даде време на политическите сили да договорят парламентарна подкрепа за следващото правителство, но в петък смени мнението си.

Промяната дойде, след като преговорите на партията победител "Има такъв народ" с останалите политически сили на практика спряха.

В сряда и четвъртък напрежението между партията на Слави Трифонов и другите две т.нар. "партии на протеста" ескалира. Христо Иванов от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" обвиниха ИТН в договорки с ДПС.

"Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с какви личности. Твърде много неотложни проблеми се трупат, за да допуснете провал. Вярвам и съм убеден, че го осъзнавате. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на установения от конституцията срок. Желая ви успех", заяви Rадев, след като връчи мандата.

връчване мандат

Съставът на кабинет и името на кандидата за министър-председател са известни. Партия "Има такъв народ" ще ги обяви в момента, в който им бъде връчен мандат от президента, заяви в петък сутрин депутатът на партията Филип Станев.

Предиобед се появиха слухове, че най-вероятният кандидат за премиер ще е юристът Петър Илиев. Слави Трифонов обаче заяви чрез своя фейсбук профил, че кандидатурата на Пламен Николов е била избрана преди две седмици. "Всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки", написа той в социалния си профил. 

По-рано днес държавният глава се аргументира за връчването на мандата, казвайки: "Време е българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите".

На 12 юли, ден след изборите, преди още да са известни официалните резултати, Слави Трифонов предложи кабинет, начело с бившия вицепремиер в правителството на НДСВ и ДПС Николай Василев (2001-2005). Четири дни по-късно кабинетът бе оттеглен.

Пламен Николов е роден през 1977 г. в град Горна Оряховица. По професия е предприемач, владее три езика – руски, немски и английски.

Николов е завършил Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е доктор по философия на правото, политиката и икономиката.

Специализира в Австрия със стипендия "Ернст Мах“ в Университета на Клагенфурт.

Средното си образование получава през 1995 г. в Хуманитарна гимназия "Йоан Екзарх Български" – гр. Шумен с профил "История и археология". 

Има над 15-годишен опит в бизнес развитието и управлението на проекти. 

Преди да стане народен представител от групата на ИТН, Пламен Николов е бил генерален мениджър на европейския офис на американската компания FINIS - един от световните лидери в производството на технологични плувни продукти. Отговорял е и за Близкия Изток и Африка. При представянето му на поста на 29 януари 2013 г. компанията посочва, че той има 12 години корпоративен опит в продажбите, маркетинга и ръководството, включително директор продажби за Tojyota, търговски директор за Daihatsu, отговарящ за бизнес и маркетинг развитието в MSPS International и Hensel Electric International.

Николов беше водач на листата на партията в Шумен. В партията той е част от екипа в сектор "Образование".

Николов ще има седем дни, за да се опита да състави правителство.