Бюджетът съдържа буфер, който да поеме разходите по Covid кризата

1,150 млрд. лв. са осигурени за здравната система от началото на пандемията

15:00 | 25 април 2021
Обновен: 15:05 | 25 април 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

В бюджета има буфер, който да поеме до края на годината необходимите разходи по Covid кризата. Това беше обявено на съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов. Здравният министър в оставка Костадин Ангелов каза, че 1,150 млрд. лева са осигурени за здравната система от началото на пандемията, предава Investor.bg.

"От 1 януари до 31 декември в края на годината сме осигурили един буфер, който е в размер на 600 милиона. До момента сме изразходвалби 96 милиона. Остават близо 500 милиона, които гарантират сигурност на системата на здравеопазването и всеки един разход, който възникне като извънреден, може да бъде поет от този буфер", заяви Ангелов, цитиран от БНР.

От своя страна Красен Кралев, министър на спорта в оставка, обяви, че ако тенденцията на намаляване на случаите на коронавирус продължи, ще се разреши да има публика и на състезанията на закрито.

От утре в училищата по график присъствено се завръщат учениците от 5-и, 9-и  и 12-и клас. От 10-и май се планира присъствено да учат и 6-и и 11-и клас, обяви министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев. 

"Отчитайки подобрената ситуация, водени от общото ни желание повече ученици да се обучават присъствено, това, което предлагаме, е от 10 май още два класа да се върнат- 6-и и 11-и, те бяха най-засегнати. До края на май или до 4 юни, когато са седмица, съответно пък от 17, когато по график трябваше да се върнат други 3 класа, да учат 5 класа.12 клас приключват учебната година присъствено в средата на месец май. Смятаме, че на този етап, това е разумното, това е оправданото", каза Вълчев. 

В коментар за казаното от президента Румен Радев, че правителството трябва да продължи да работи, премиерът в оставка Бойко Борисов коментира:

"Ние се надявахме по-бързо да ни остържат, той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии в парламента наложиха мораториум. Той е противоконституционен. Не можем да схванем сега каква им е играта. Той казва работете и носете отговорност, докато аз се мотая, за да тече задкулисието в момента. Защото никой не знае, кой с кого преговаря. Затова е това време - не им се даде мандата на втората политическа сила. Тече задкулисие, което ние не знаем какво е..".

За шпионските скандали Бойко Борисов каза, че по темата се работи тихо:

"Пак казвам, нашите правоохранителни органи са много напред, защото месеци наред, заедно с чужди служби, сме работили много активно, да, работата там е тиха, не е шумна, не се показва, но всички наши партньори знаят, защото работят с нас , колко сме напред в тези си действия".

Даниел Митов, който бе номиниран за премиер от ГЕРБ-СДС  заяви, че България винаги е била последователна.

"Проблемът е, че в ситуация, в която трябва да се вземат ясни, категорични позиции и когато трябва да се стои на страната на съюзите, в които членуваме, ние не виждаме подобно поведение от президента, ние не виждаме подобно поведение от нововлязлата партия ИТН, а нашите така, най-близките идеологически до нас хора предпочитат да им дават безусловна подкрепа, както на Радев, така и на ИТН, а не да се появят на разговор дори с нас".

По статията работи екип на investor.bg