Борисов: Всички виждат колко бързо и организирано протича ваксинацията

Премиерът напомни, че отварянето на заведенията в понеделник не значи, че мерките за дистанция отпадат

14:22 | 27 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Премиерът Бойко Борисов. Снимка, МС
Премиерът Бойко Борисов. Снимка, МС

Всички виждат колко бързо и организирано протича ваксинацията, включително на СИК и ЦИК, но и на всички желаещи. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Чирпан.

Премиерът напомни за категоричната позиция на евролидерите от приключилия вчера Европейски съвет фармацевтичните компании стриктно да спазват договорите и да пристигат ритмично доставките на ваксини.

„По този начин – един път това е здраве и второ - спасяваме човешки живот“, акцентира министър-председателят.

Той коментира и предстоящите парламентарни избори. Според Борисов най-важното от тези избори е след това да се състави правителство с максимално голямо съгласие, защото месеците юни, юли, август, до декември, трябва да се достигне минимум 3% ръст в икономиката.

„Да оправим дефицита и догодина да гоним отново 5%, това трябва да е в съзнанието на всеки един, който казва, че е политик и милее за държавата“, обясни Борисов.

Премиерът коментира и отварянето на заведенията в понеделник. По думите му това не означава, че мерките за дистанция отпадат.

„В понеделник вечер всички на заведение - обаче ще обясните на хората, че е пандемия. Това, че отваряме ресторантите не е да тръгнат всички и да се заразят“, посочи министър-председателят. „Внимание, дистанция, ум - да минем и март месец и с идването на пролетта, мисля че ще е по-лесно“, добави Борисов. 

„Аз винаги съм разчитал на чувството за самосъхранение и интелигентността на българите. Заведения нека си има, който иска да влезе, да хапне или да отиде на празник, но да знае, че пандемията върлува и отнема човешки животи“, подчерта премиерът.

Според него в България „всичко работи“ – училищата, фитнесите, търговските центрове, магазините, докато други, като съседна Гърция, продължават да действат по-строги мерки.