Вече са ясни победителите във „Вдъхновяващите 5“

Победителите в стартъп кампанията на Bloomberg TV Bulgaria са Varrio Sport - All Seasons Outdoor, Bulgaria Store, Green Revolucia, Subscribe.bg и Обсерватория за идеи 2D.

11:59 | 3 декември 2020
Обновен: 11:59 | 3 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Вече са ясни победителите във „Вдъхновяващите 5“

Петте стартъп компании, които вотът на публиката определи като най-вдъхновяващите стартиращи бизнеси в България, вече са ясни. Това са Varrio Sport – All Seasons Outdoor, Bulgaria Store, Green Revolucia, Subscribe.bg и Обсерватория за идеи 2D.

Вдъхновяващата стартъп петица ще бъде консултирана от специален менторски колектив, който Bloomberg TV Bulgaria подбра прецизно.

Менторите, които ще помогнат с напътствия и съвети на победителите, са Диана Стефанова - вицепрезидент "Глобална стратегия за развитие” във VMWare, управляващият директор на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor Bulgaria Момчил Василев, Светозар Георгиев - съосновател на Telerik, Telerik Academy и Campus X, както и архитектът и предприемач от Лондон Адел Закут и Деян Витанов от Сан Франциско - маркетингов директор на световната гейминг компания Playco и основател на компанията в Силициевата долина Chobolabs. Стартъпът на Витанов е фокусиран върху електронни спортове на мобилни устройства. За реализацията му предприемача успява да набере почти 10 млн. долара капитал от някои от най-добрите инвеститори в САЩ.

А ето и повече информация за победителите:

1. Vario Sport печели с 1027 гласа:

Varrio Sport – All Seasons Outdoor е търговска интернет платформа за всички, които харесват живота от истинската му, вдъхновяваща, ярка и красива страна. За тези, които обичат да са в бурните му води и прекарват сводното си време на вдъхновяващи места с приятели и семейство, а в останалото време – планират следващото си приключение.

varrio-sport

Водени от неволите в прокарването на пътеки за така наречените аутдор спортове, преди години екипът на платформата се учи сам и често пъти се сблъсква с незнанието как, къде и с какво да практикува даден спорт. Затова решава да събере в иновативна търговска платформа възможността на човек да попита, да научи, да купи и да се забавлява по сигурен и достъпен начин. Проектът съчетава в себе си онлайн магазин, медия и комуникационен център, чрез който лесно може да се намери точната информация.

Проектът стартира работа с клиенти през 2017 година. Екипът залага на позабравеното правило, че всички процеси в един бизнес трябва да са удобни, сигурни и лесни за клиента и всекидневно търси обратна връзка за това, което предлага. Мисията на иновативната платформа е да покаже, че спортовете сред природата отдавна са достъпни и безопасни за всеки, а усещането за екстремност се крие в удоволствието от тях. Създателите на Varrio Sport влагат много в популяризирането на тези спортове, като начин на съществуване в синхрон с природата, което носи своите огромни позитиви във всеки аспект от живота.

2. Bulgaria Store със 616 гласа:

Bulgaria Store е първата по рода си дигитална онлайн платформа за позициониране и продажба на български стоки в цял свят. Платформата позволява на всеки български производител по лесен и ефективен начин да позиционира своите продукти на Германския и Австрийски пазари, като така успява по модерен начин да маркетира и заскладява стоката си. За тази цел компанията разработва т.нар. e-commerce пакети.

bg store

Проектът стартира официално в началото на 2017 година с основна цел да създаде модерна дигитална онлайн платформа за позициониране и търговия на български стоки в световен мащаб. За да постави началото на своята идея, основателят на Bulgaria Store Георги Георгиев се завръща в България след 15 години следване, специализация и работа в Германия, влагайки цялата си енергия, за да валидира бизнес модела на своята идея. Заедно с екипа си успява да реализира над 5000 продажби за периода от 2 години, позиционирайки професионално и абсолютно безплатно над 500 български продукта, обхващащи около 30 български производители.

На всеки български производител платформата позволява БЕЗ или С опит в експорта да осъществи бързи сделки на най-големия европейския пазар – Германия. Също така, Bulgaria Store изгражда бранда на всеки български производител и неговите продукти, независимо от наличния опит на продуктите на конкретния чужд пазар, изграждайки трайни отношения с търговци и клиенти чрез вече изградена система и ноу-хау. Платформата управлява стоката и поръчките както към крайни, така и към бизнес клиенти в професионални модерни fulfillment складове, спестявайки ресурс на всеки български производител от четири отдела: IT, Маркетинг, Външна търговия и Управление на склад и стоки.

Екипът на Bulgaria Store добавя към проекта си и уникална по рода си Food-Box концепция, която именува BULBOX. Освен да охлажда кашона със стока от склада до крайния немски потребител, представлява цялостна маркетинг концепция за КАШОН МАРКЕТИНГ на всеки български производител, всеки негов продукт, но и носител на културна, туристическа и историческа информация директно в дома на чуждестранния потребител!

3. Green Revolucia с 595 гласа

Green Revolucia e първият магазин с Нулев Отпадък в България. Това е много повече от магазин! Мисията на екипа е да направи природосъобразния начин на живот достъпен за всеки. Затова компанията създава и разпространява алтернативи на пластмасовите изделия за еднократна употреба, залага на партньорства с малки местни компании, ориентирани към опазването на околната среда и внася продукти от други държави само, когато не открива местни алтернативи.

toothbrush

Екипът на Green Revolucia с удоволствие споделя своите знания, опит и съвети чрез специално създадената си Блог страница и лекции, а за любителите на практически занимания иновативният бизнес организира и работилници за изработка на натурална козметика, восъчни кърпи и природосъобразни аксесоари.

За корпоративните си клиенти, Green Revolucia предлага и устойчиви фирмени подаръци като бамбукови четки за зъби и кейсове, картички, които могат да се засаждат, метални и бамбукови сламки и други, както и консултации за намаляване на отпадъците в офиса и по време на събития.

4. Subscribe.bg с 587 гласа

Subscribe.bg e иновативен софтуер, създаден от екип от 4 човека с дългогодишен опит в сферата на mobile messaging. Платформата улеснява комуникацията между бизнеси и клиенти, осигурявайки мигновена обратна връзка от абонатите, като спомага и за осъществяването на по-персонализирано клиентско изживяване и  повече продажби.

subscribe.bg

Екипът на Subsrcribe.bg споделя вярването, че зад всеки успешен бизнес стоят качествените взаимоотношения с клиентите, които във времена на физическо дистанциране и масова дигитализация често всъщност са лишени от персонализация и просто се разпадат. Платформата обединява два от най-популярните канали за комуникация в България – Viber и SMS, тъй като техният open rate е над 95% за разлика от email – 20%. Така един бизнес достига мигновено до повечето си настоящи и нови клиенти със смартфони и ги ангажира с персонални оферти, запитвания и новини. Бързо и лесно. Без инсталации, мобилни приложения и технически умения.

Софтуерът позволява лесно събиране и сегментиране на клиентска база с контакти в съответствие с GDPR, спомага за популяризирането и достигането до крайни потребители, предоставяйки им персонализирани и интерактивни промоции, напомняния, запитвания, новини и др. в реално време посредством мобилни ваучери, Viber чатбот, Viber съобщения и SMS. Чрез мобилни кампании, платформата осигурява възможност и за създаване на трафик от даден физически обект към дигиталните канали и обратно.

5. Обсерватория за идеи 2D – 583

Обсерватория за идеи 2D е доброволно и независимо сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност, което обединява своите членове за разработване и осъществяване на идеи, свързани с запознаване на децата с науката и върховите технологии, опазване на биоразнообразието, съхраняването на специфичния български бит, традиции и култура, както и активно участие и иницииране на социално значими каузи.

viber image

Екипът, съставляващ се от млади и активни габровци и граждани на Република България, има 11 успешни проекта с образователна насоченост, част от които са конкурсът „Звездни градове“, инициативата за създаване на технически обезпечено работно пространство за деца и техните ментори „Училище за дронисти“ и „Летни Мотивационни Лагери“, където далеч от шумовете на града деца и възрастни общуват заедно на теми свързани с бъдещето.

Към днешна дата двама активисти от сдружението работят по най-сложният и значим проект в историята на „Обсерватория за идеи 2D“ – от млечни продукти с изтичащ срок на годност да извлекат по опростен и ефикасен начин млечна киселина, която да е в основата на био разградима пластмаса (PLA). Продуктът ще бъде превърнат в консуматив за 3D принтери, които ще могат да отпечатват предмети, които не замърсяват околната среда.

Стартъп кампанията "Вдъхновяващите 5" беше организирана по повод петия рожден ден на Bloomberg TV Bulgaria, която следва мисията си да помага и подкрепя иновативните бизнес решения.