Марияна Николова: Пълното затваряне на ски курорите ще струва 1 млрд. лева

По думите на министъра на туризма 40-процентен спад на резервациите за зимна почивка спрямо миналата година

18:40 | 28 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

При пълно затваряне на зимните курорти загубите ще достигнат около 1 млрд. лева. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Нова телевизи, предава Investor.bg

Коментарът й е по повод мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел ски курортите в Европа да бъдат затворени.

Тя обясни, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки.

"С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски дестинации. Те се спазват безупречно, както показват проверките, с изключение на някои административни пропуски. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор", подчерта министърът,  цитирана от пресслужбата на Министерството на туризма.

По думите на Николова въведените от правителството мерки са навременни.

"Опитваме се да спазваме баланса между това икономиката да работи и да запазим здравето на хората. В настоящия случай много е важна дисциплината и считам, че ако се мобилизираме за 3 седмици, ще можем да посрещнем Коледните и Новогодишните празници", посочи тя.

Министърът казва, че има спад на записванията за зимна почивка с 40% спрямо предходната година. Тя допълни, че се води много засилена рекламна кампания на балканските страни. В тази връзка министър Николова коментира, че границите ни трябва да останат отворени, като може да има само изискване за отрицателен PCR тест.

Маряна Николова изрази надежда, че туристическият бранш ще бъде гъвкав по отношение на възможността да кандидатства по новите икономически мерки и допълни, че към момента за секторите туризъм и ресторантьорство е осигурена помощ за над 23 млн. лева.

По думите на вицепремиера към настоящия момент местата за настаняване и спа центровете не са затворени, като работят с възможност да предоставят кетъринг услуга на базата на румсървис по стаите. Тя разясни, че браншът е изискал възможност в хотелите хранене да се извършва присъствено само за гостите.

Цялата статия може прочете на investor.bg