Следващото голямо нещо в сферата на биотехнологиите е персонализираната медицина

Петата годишна онлайн конференция на Bloomberg TV Bulgaria търси отговор на въпроса как пандемията стимулира развитието на биотехнологиите

16:22 | 22 октомври 2020
Обновен: 16:22 | 22 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Amgen. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Amgen. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Следващото голямо нещо в сферата на биотехнолиите ще бъде свързано с познанието за човешкия геном, което ще даде информация за връзката между определени гени и възникването на определени заболявания. Това заяви д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Amgen, в рамките на Петата годишна онлайн конференция на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing.

“Около 14 хил. гени имат неизвестна роля в човека. А с тяхното опознаване в следващите 20 години науката ще върви към персонализиране на медицината благодарение на познаването на генните мутации. Това ще изключи употребата на традиционните лекарства, с които се лекуват различни заболявания и ще се върви към прецизна медицина или персонализирана медицина“, обясни д-р Чемишанска.

По думите й България е сред предпочитаните дестинации за клинични проучвания, като страната ни се нарежда на 24 място в света по брой пациенти в клиничните проучвания. Сред причините за това е високото ниво на българските кадри и съвременното оборудване в много от изследователските центрове.

По думите й като цяло все повече се върви към развитие на профилактиката, а не към лечението на различните заболявания, а друга посока, в която се предприемат стъпки са проучвания за използването на собствените защитни сили на организма.

На въпрос дали пандемията е поставила началото на века на биотехнологиите д-р Красимира Чемишанска отговори, че е даден сериозен тласък на най-сериозното направление в медицината.

Тя обаче подчерта, че Covid-19 e насочил развитието на биотехнологиите инвестициите в различна посока от досегашната, а именно от хронични към инфекциозни заболявания.

„Никога фармацевтичната индустрия не е била по-консолидирана към откриването на ваксина и нови медикаменти, както сега в търсене на лечение за Covid-19“, подчерта изпълнителният директор на Amgen, като добави, че обединените усилия на частния, държавния сектор и рисковия капитал помагат за по-бързото намиране на решение.

От разговора стана ясно, че промените, които се случват сега, са устойчиви.

„Фокусът към иновации е този, който дава тласък за развитие напред. Очакването е да има много силен фокус към инвестициите в биотехнологичните иновации“, каза д-р Чемишанска. Тя обаче обърна внимание на факта, че фокусът към инфекциозните заболявания може и да не е временен, тъй като анализаторите смятат, че те все повече ще присъстват в ежедневието ни.

„Това, което се случва в момента нанесе удар върху клиничните проучвания, проучвателната и развойната дейност, но това е временно“, каза гостът на Петата годишна онлайн конференция на Bloomberg TV Bulgaria.

Д-р Красимира Чемишанска изтъкна все пак, че кризата носи редица позитиви за развитието на биотехнологиите, като един от тях е, че все по-често се използват данните от ежедневната лечебна практика.

„Предизвикателствата са много, но кризата успя да ускори някои положителни развития, включително откриването и утвърждаването на някои молекули. А всяка нова молекула е нов подход към някое заболявания“, обясни още д-р Чемишанска.

Друга област, в която се отчита напредък е телемедицината, тъй като расте необходимостта от достъп до дистанционни медицински услуги.

Следващите онлайн студиа на годишната конференция ще се проведат на 29 октомври и 5 ноември. По време на тях ще се търси отговор на въпросите кои са последните космически иновации и каква е икономическата и политическата промяна в света. 

За да получите повече информация за темите и участниците в годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria, може да се регистрирате безплатно на https://tnbt.bloombergtv.bg/. 

Генерален партньор на годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е Real Finance, основен партньор е Sirma. Поредицата онлайн събития се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics и А1.

Медийни партньори са Investor.bgDnes.bgMoney.bg, „Мениджър“.