За българската икономика има само един изход от кризата – повече публични инвестиции

Петата годишна онлайн конференция на Bloomberg TV Bulgaria търси отговори на важните въпроси за икономиката и за бъдещето на страната

17:13 | 15 октомври 2020
Обновен: 15:24 | 29 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Геоеги Ганев, Кристофор Павлов, Йордан Недев (от ляво надясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Геоеги Ганев, Кристофор Павлов, Йордан Недев (от ляво надясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За българската икономика има само един път в момента за излизане от кризата и той е свързан с увеличаване на размера на публичните инвестиции. Около това мнение се обединиха участниците в годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономически въпроси към Центъра за либерални стратегии, Йордан Недев, директор инвестиции и M&A, член на Съвета на директорите на Sirma Group Holding JSC и Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

„Нямаме алтернатива в тази ситуация – трябват инвестиции от страна на публичния сектор. Публичният сектор трябва почти да удвои инвестициите до 8% от БВП“, обясни Кристофор Павлов. По думите му това е пътят, по който трябва да върви страната ни, като инвестициите се правят с поглед в по-далечното бъдеще.

„Това не е лесна задача за икономика като нашата“, каза още главният икономист на УниКредит Булбанк.

Участниците в конференцията са убедени, че увеличаването на инвестициите от страна на публичния сектор ще увеличи предпоставките за инвестиции и от страна на частния сектор.

„Бързо трябва да увеличим институционалния капацитет – трябват проекти, които да спрат спада на заетостта и да помогнат на икономиката за утрешния ден“, каза още Павлов.

Кристофор Павлов

Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предизвикателствата

Като сериозно предизвикателство пред възстановяване на българската икономика се определя липсата на яснота какво следва по отношение на здравната тема.

„Никой още не знае какво ще стане, ако се повтори ситуацията с вируса“, предупреди Георги Ганев.

Йордан Недев обясни, че ако ситуацията се повтори, бизнесът няма идея какво да предприеме, за да я преодолее. Според него на първо място може да се върви към контролиране на разходите.

„Основното допускане в нашия сценарий е, че към края на следващата година ще има успешно лечение, което е достатъчно евтино, или ще има ваксина“, каза Кристофор Павлов.

Мерките

При липса на допълнителни мерки за стимулиране на икономиката спадът може да се задълбочи, стана ясно още от дискусията.

„Липсва убеденост, че видяхме възможно най-ефективното изразходване на средства за икономиката. Трябваше да има повече подкрепа за индустриалния сектор“, смята Георги Ганев.

Георги Ганев

Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономически въпроси към Центъра за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като процент от БВП мерките в България са съизмерими с тези в други държави в региона.

„Мерките, които се разгърнаха обаче са в размер на под 2% от БВП и то в условията на бързо развиваща се криза“, обясни Павлов. По думите му анонсираните мерки са в размер на 5% от БВП за 2020 г., а само 2% от БВП или 40% от анонсираните средства са достигнали до реалната икономика.

Според Йордан Недев неизбежно ще трябват много по-сериозни макроикономически мерки, ако се наложи ново спиране на бизнеса.

Йордан Недев

Йордан Недев, директор инвестиции и M&A, член на Съвета на директорите на Sirma Group Holding JSC. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В заключение Георги Ганев обаче отбеляза, че без да бъде решен проблемът с върховенството на закона, нито един друг проблем не може да бъде решен.

Каква ще бъде 2021 г.?

Рисковете пред финансовия сектор не са големи, няма ги предпоставките за криза на ипотечния пазар, тъй като има значителни буфери от провизии и капитал, обясни главният икономист на УниКредит Булбанк.

Георги Ганев обаче сподели по-песимистична виждане, според което държавният бюджет трябва да предвиди банкова криза заради постепенното натрупване на напрежение в банковия и финансовия сектор в резултат на затрудненията в реалния бизнес. Той е убеден, че трябват буфери за посрещане на черни сценарии.

Участниците в годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing определиха зелената енергия и дигитализацията като области, в които има изключително много възможности за развитие.

Следващите онлайн студиа на годишната конференция ще се проведат на 22, 29 октомври и 5 ноември. По време на тях ще се търси отговор на въпросите как пандемията въздейства върху развитието на биотехнологичната индустрия и кои са последните космически иновации. 

За да получите повече информация за темите и участниците в годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria, може да се регистрирате безплатно на https://tnbt.bloombergtv.bg/. 

Генерален партньор на годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е Real Finance, основен партньор е Sirma. Поредицата онлайн събития се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics и А1.

Медийни партньори са Investor.bgDnes.bgMoney.bg, „Мениджър“.