Кунчев: Пренебрежителното отношение към Covid-19 е неразбираемо

24,8 на 100 хиляди е заболяемостта в България през последните 14 дни, посочи главният държавен здравен инспектор

13:01 | 13 септември 2020
Автор: Николета Рилска
 Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС
 Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Пренебрежителното отношение към коронавируса и дори оричането на опасността от него е неразбираемо. Covid-19 не е обикновен вирус. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"24,8 на 100 хиляди е заболяемостта в България през последните 14 дни", посочи д-р Кунчев, което определи като добро, ниско ниво, но предупреди, че ако масово не се спазват мерките, може в рамките на 2-3 седмици да се достигнат "висоти".

Кунчев коментира и мерките срещу коронавируса, които ще бъдат въведени в училищата на фона на наближаващото начало на новата учебна година. 

“Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са много добри и всяко едно училище, според своите условия, може да ги доразработи и да каже какво трябва да се прави”, заяви Кунчев. 

"Особено чувствителни сме към училищата, защото децата ни са там всеки ден по няколко часа", подчерта той, като добави, че от 52-те страни от европейския регион на Световната здравна организация нито една не се е отказала от нормалния начин на обучение. 

По думите му, когато се събират много хора на едно място, рисковете се увеличават, но “сравнявайки риска от заразяване в училище, където се спазват всички указания за невзаимодействие между класовете, училището ще е едно от най-безопасните места в обществото, защото сме на ясно, че детето може да се срещне с вируса навсякъде".

Доц. Кунчев е категоричен, че не може училищата да се превърнат в остров, където да не се среща коронавируса, но може да се намали рискът до приемлива степен, така че те да станат едно от най-безопасните места.