Красимир Вълчев: Училищата трябва да изберат сами собствения комплекс от мерки срещу Covid-19

Ако само Министерството на образованието и науката дава насоки, има риск от предозиране, заяви министърът

11:35 | 13 септември 2020
Обновен: 11:42 | 13 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Министърът на образованието Красимир Вълчев. Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Красимир Вълчев. Снимка: БГНЕС

Когато системата работи в условия на по-голяма децентрализация, работи по-добре, но трябва да кажем целта, която трябва да следват, както и основните насоки. Училищата трябва да изберат сами собствения комплекс от мерки. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка с противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани в училищата през новата учебна година. 

Според него, ако само МОН дава насоки, има риск от "предозиране" и да се дадат правила, които не са уместни за всяко училище.

"Не всички препоръки могат да се приложат във всички училища... Ясно сме казали каква е целта - да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките. Някои училища избраха модел на смесено обучение или на редуване, което означава, че някои родители трябва да стоят през седмица с децата си вкъщи, или на разреждане, което означава да имаме два пъти повече учители, а ние нямаме. Тези модели създават много повече трудности, отколкото този - на невзаимодействие между паралелките в училище", посочи Вълчев. 

Той припомни, че този модел на невзаимодействие е приложен и в детските градини. 

Министърът на образованието коментира запитването от омбудсмана Диана Ковачева до Министерството на образованието за 70 000 деца, които нямат таблети и достъп до интернет при евентуално онлайн обучение.

"Това са нашите данни от миналата година, но цитирани неправилно. От една страна са децата, които не участваха, от другата - тези, които нямаха електронни устройства. Няма сечение на двете множества. Имаше деца, които без устройства, са участвали по някакъв начин, когато е имало желание, са участвали. И обратно - не участват, защото по принцип са неангажирани с образователния процес”, заяви Вълчев.

Той добави, че в страната има 15% ученици, които нямат редовна посещаемост и които трудно се ангажират при присъствено обучение. “Една голяма част от децата, които не са участвали в дигиталното обучение, не е заради липса на устройства", добави министърът.  

По думите на Вълчев училищата са преценили как да проведат празничните тържества на 15 септември за откриването на новата учебна година.

"Ще се лишим от част от празничната емоция, но не изцяло", отбеляза той.