Извънредната епидемична обстановка у нас може да се удължи до края на септември

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов отхвърли твърденията, че носенето на маски на открито отново ще стане задължително

19:00 | 25 август 2020
Обновен: 19:00 | 25 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС
Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС

Доклад с искане за удължаване на извънредната епидемична обстановка ще бъде внесен от Министерството на здравеопазването в Министерски съвет утре. Това съобщи във Варна министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

През последните две седмици в сравнение с предходните две заболеваемостта в България намалява. Проф. Ангелов коментира, че не възнамеряват да затягат мерките, ако цифрите останат такива. Също така той опроверга твърденията, че наесен маските навън отново стават задължителни.

Здравната система ще издържи натиска на заразата с короновирус, дори заболеваемостта да се повиши, каза още проф.д-р Костадин Ангелов, който в университетската болница "Св.Марина" се срещна с директорите на здравни заведения, предаде Даниела Стойнова.

От утре във Варна ще заработи координационен център, чрез който ще бъдат разпределяни пациентите с COVID -19 по болничните заведения, както и ще отчита легловата база и натовареността на системата.

Новото звено ще се помещава в Инфекциозната клиника към МБАЛ „Св. Марина“, която е разположена на територията на комплека на МБАЛ „Св. Анна“. 

"Всяка една линейка, която пристигне с пациент, който има нужда от лечение, ще се преценява на място от дежурния инфекционост. Той ще разпределя този пациент към кое болнично заведение да бъде насочен за лечение", обясни Ангелов.