Какви мерки взима Европа след ръст в броя на заразените с COVID-19?

Липсва особено желание за ограничаване на движението

14:56 | 21 август 2020
Обновен: 15:03 | 21 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа се изправя пред увеличаване на заразените от коронавирус, но липсва особено желание за ограничаване на движението, което помогна на региона да контролира пандемията след първоначалния ръст на заразените през март и април, съобщава Bloomberg.

Икономиките пострадаха от кризата през второто тримесечие и правителствата отчаяно искат да насърчат бързото възстановяване. Германският канцлер Ангела Меркел призова европейските лидери да работят заедно, за да се избегне подновяване на ограничителните мерки.

„Искаме да избегнем затварянето на границите отново на всяка цена, но това предполага, че трябва да действаме координирано“, заяви Меркел по време на посещение на френския президент Еманюел Макрон в лятната му резиденция на брега на Средиземно море.

Увеличаването на случаите на заразени през последните седмици се смята, че е причинено от социалните събирания и пътуванията. Мерките за ограничаване на пандемията се фокусират върху конкретни инициативи, като например затваряне на нощните клубове, изискване за носене на маски на публични места и поставяне под карантина хора, които се връщат от тежко засегнати райони, като на отделни места има и изискване за предоставяне на отрицателен тест. Засега мерките все още не показват голям ефект.

Ето и ситуацията в големите икономики в Европа.

Германия

Заразените в Германия се увеличиха с повече от 1000 за четвърти пореден ден в петък, покачвайки се с 1586. Въпреки че това все още е далеч под върха от близо 7 хил. през пролетта, Меркел тази седмица изключи всякакви стъпки за разхлабване на ограниченията, докато пандемията не е под контрол.

„Правителството ще трябва да налага глоби на хората, които пренебрегват хигиенните и социалните правила за дистанциране“, заяви Меркел.

Германия изисква хората, които се връщат от тежко засегнати райони, да бъдат поставяни под карантина за две седмици или да предоставят отрицателен тест.

Държавният институт „Робърт Кох“ обяви редица региони в Европа, включително повечето в Испания, за рискови зони. В четвъртък той добави към списъка два крайбрежни региона в Хърватия и част от Румъния, докато Люксембург и три други румънски региона вече не се разглеждат като рискови.

Германия започна да облекчава ограниченията на 20 април, когато магазините получиха разрешение за възобновяване на бизнеса. Учениците се завръщат в училищата, но с мерки за дистанциране и хигиена.

Франция

Франция отчете рекордните 4771 нови случая в четвъртък – ниво, което не е достигано от средата на април. Сега маски трябва да се носят в оживени райони на открито в Париж и Марсилия. Ница въвежда общо носене на маски от четвъртък сутринта, а Толуза я последва от петък.

Макрон изключи поредното национално блокиране, като заяви, че отговорът на страната трябва да бъде „ускоряване на ваксините, гарантиране на достъпа им и осигуряване на най-добър здравен отговор предвид това, което знаем“, каза той пред списание Paris Match.

Тестът, проследяването, изолирането на заразените и разширяването на носенето на маски, когато е необходимо, също са от ключово значение, а при необходимост може да се приложат целеви локални ограничителни мерки, обясни още Макрон.

Франция започна последователно да облекчава ограниченията от 11 май и отвори отново туристическите обекти при строги хигиенни изисквания.

Поради възобновяването на ръста в броя на заразените, някои курорти са затворили плажовете си през нощта, нощните клубове все още са затворени и забраната за събиране на повече от 5000 души е удължена до края на октомври.

Италия

Италия също наблюдава ръст в броя на новите случаи, макар и по-ограничено, отколкото на други места. В четвъртък страната отчете 845 нови случая, което е и най-големият ръст след 16 юни.

Правителството затвори нощните клубове и направи носенето на маски задължително от 6 сутринта до 6 вечерта на всички места, включително улици и площади, където могат да се събират тълпи.

След почти два месеца Италия започна да излиза от блокирането си на 4 май, когато около 4 милиона души се върнаха на работа.

Испания

Испания отново се очертава като епицентър на епидемията на континента. Страната регистрира 3349 нови случаи на заразени в четвъртък в сравнение с 3715 ден по-рано, като това е най-големият брой след 23 април.

Испания прекрати извънредното си положение на 21 юни, като влезе във фаза, която правителството нарече „нова нормалност”. Но една след друга различни държави отправят предупреждения за пътуване, нанасяйки нов удар на испанския туризъм.