Няма да се затягат мерките срещу Covid-19 у нас

Здравният министър Костадин Ангелов отбеляза, че болничната система е готова да издържи при покачване на натиска

16:27 | 4 август 2020
Обновен: 16:27 | 4 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Няма да се затягат мерките срещу Covid-19 у нас

Мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса у нас са абсолютно достатъчни и няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови в страната. Това заяви по време на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Здравният министър представи сравнителни данни за последните две седмици с предходните две седмици.

"Наблюдава се намаляване на новозаболелите в България с 9.8% през последните две седмици. За същия период в Кипър е регистриран ръст на новозаболелите от 389%, а в Гърция ръстът е 152%", уточни той.

Ангелов говори подробно и за готовността на здравната система у нас.

"Към момента няма съществен натиск върху болничната система в България. Имаме ясен план какво да се случва във всеки един момент при увеличаване на натиска върху системата. Този натиск изчисляваме съгласно данните на дневна база", обясни той.

По думите му ако на ден има под 150 потвърдени нови случаи на коронавирус у нас, ще бъдат открити 2499 болнични легла за пациенти с положителни проби. 

"2102 от тези легла ще са за пациенти, които нямат нужда от дихателна реанимация и 397 за пациенти с нужда от дихателна реанимация", посочи здравният министър.

Той отбеляза, че при над 350 новозаразени на ден системата има готовност за разкриването на 8415 легла, от които 7307 ще са за консервативно лечение и 1108 за дихателна реанимация.

Ангелов коментира и какви са наличностите в страната по отношение на предпазните средства от вируса.

"Имаме хирургически маски за три месеца напред, специализирани маски за седем месеца напред, ръкавици за месец и половина, калцуни за месец и половина, спирт за четири месеца и дезинфектанти за три месеца напред. Най-ниското количество е на ръкавици и калцуни. Полагат се усилия за увеличаването на тези наличности", каза още здравният министър.