Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Трансформацията в здравеопазването се фокусира върху по-дълъг и качествен живот

Александър Маринов, съосновател, Amiko Digital Health, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 06.07.2020

20:47 | 6 юли 2020
Обновен: 06:31 | 7 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Бъдещата трансформация в сектора на здравеопазването обхваща три основни аспекта -  важността, количеството и контретиката на данните, персонализирани решения за всеки отделен пациент, а основният фокус пада върху по-доброто качество. Това мнение изрази Александър Маринов, съосновател на Amiko Digital Health, за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" с водещ Живка Попатанасова.

"Компанията Amiko Digital Health стартира дейност през 2014 г.  Зароди се идея да се създаде система, която не просто да следи дали даден пациент си взима лекарството, а и как то бива прието и дали се усвоява качествено".

Компанията е глобален доставчик на дигитални терапии за хронични белодробни заболявания, стана ясно още от разговора.

"Първата терапия "Респиро" се състои от няколко отделни технологични компонента - тя помага на хората, които страдат от хронични белодробни заболявания като като астма и бронхити. Терапията цели поддържане на болестта и подобряване на здравето и на качеството на живот на пациента, а не толкова лек, защото такъв все още няма. Тя обаче все още не е възприета на ниво здравна система", уточни гостът.

По отношение на иновациите в сферата на здравеопазването гостът изтъкна, че в последните години има много сериозни такива - от протези до таргетирани лекарства. Според него те се развиват в три насоки – стандартни модерни дигитални технологии в контекста на здравеопазване, платформи за видеоконсултация с лекар, например. "Другият тип са специализирани - разработени с конкретна клинична функция, за разобличаване на една част от процеса, която досега е била базирана на нюх", поясни Маринов.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости в рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю вижте тук.