Системата на българското здравеопазване ще бъде подкрепена с над 250 млн. лв.

Възнагражденията на служителите в сектора, работещи на първа линия в борбата срещу Covid-19, ще бъдат увеличени с 30%

10:53 | 28 юли 2020
Обновен: 11:10 | 28 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС

Системата на българското здравеопазване ще бъде подкрепена с над 250 млн. лв. Това обяви в рамките на брифинг новият здравен министър проф. Костадин Ангелов. 

Възнагражденията на служителите в сектора, работещи на първа линия в борбата срещу Covid-19, ще бъдат увеличени с 30%, стана ясно от изказването на министъра. Мярката ще влезе в сила от началото на август и ще обхване 6 хил. служители. 

"На служителите, работещи на първа линия, ще бъдат предоставени и ваучери на стойност 210 лв., които са  туристически", добави той. 

Ще се отпусне финансиране за апаратурното оборудване на системата – закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти, стана ясно още в рамките на брифинга. Ангелов изтъкна, че страната ни разполага с необходимите дезинфектанти и предпазни средства за следващите няколко месеца. 

Здравният министър обяви още, че 126 млн. лв. ще бъдат насочени към Националната здравноосигурителна каса, което значи, че клиничните пътеки ще бъдат увеличени средно с по 10%. 

Увеличение на средствата ще има и за болници, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19. 

"За общинските болници до края на годината ще бъдат отпуснати 19 млн. лв., които ще бъдат разпределени между над 70 лечебни заведения", посочи още Ангелов.