Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Всяко забавяне на икономическите мерки коства оцеляването на компаниите

Любомир Левичаров, икономически анализатор в БТПП, Светът е бизнес, 19.08.2020

21:00 | 19 август 2020
Обновен: 21:14 | 19 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Схемата „60 на 40“ благоприятства за това пазарът у нас да не е в толкова лошо положение. 111 хил. безработни през юни е значителен брой, но ако не беше тази схема, данните щяха да са по-завишени. Грантовата схема за малки и средни предприятия все още не е започнала да действа, а за микрокомпаниите тя от важно значение. Над 20 хил. компании са кандидатствали, но средствата не са достигнали до тях. Всяко забавяне коства оцеляването на микрокомпаниите, коментира Любомир Левичаров, икономически анализатор в Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"По схемата за средните предприятия до 100 хил. лв. са кандидатствали една трета от предприятията".

"Бюджетният излишък от 1,7 млрд. е заради забавените разходи. Спадът с 1,1 млрд лв. на данъчните приходи се дължи на удължените периоди за изплащане на данъците", поясни гостът.

"Много компании са заплашени от фалит и съкращения на персонала, както и от намалени обеми на производство поради липса на оборотни средства. С пристигнали навреме средства компаниите ще могат да оптимизират производствата, да имплементират иновации и дигитални платформи".

Гостът очаква до максимум 10% спад на БВП за тази година в резултат на кризата.

По данни на проучване на БТПП съвместно с Института по социология към БАН три четвърти от българите са склонни да си сменят работата или я сменят заради по-ниско заплащане, стана ясно от разговора. Проучването е направено сред 2500 служители и над 700 компании. "Възнаграждението е основният стимул, който карат хората да сменят работата си", посочи Левичаров.

"През последните 4-5 г. наблюдаваме увеличение с 8-10% на работните заплати ежегодно, но тази година това не може да се случи".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.