Страните по линия на "Балканския път" планират платформа срещу нелегалната имиграция

Броят на незаконните трансгранични мигранти отново нараства значително

22:06 | 23 юли 2020
Обновен: 22:09 | 23 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

С оглед на увеличаващия се брой мигранти държавите по така наречения „Балкански маршрут“ искат да засилят сътрудничеството си, за да предотвратят нелегалната имиграция. До този извод се достига в рамките на конференция на 18 министри на вътрешните работи във Виена, пише Die Zeit.

Мерките между ЕС и страните от Западните Балкани трябва да бъдат координирани чрез нов инструмент, заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер. Освен защитата на границите механизмът ще обхваща и възможностите за връщане на хора без право на престой и по-бързи процедури за намиране на убежище.

Федералният министър на вътрешните работи в Германия Хорст Зеехофер посочи, че миграцията към Германия с около 300 до 400 мигранти на ден е достигнала нивото преди коронакризата. Предполага се, че тенденцията ще продължи. Според политика новата платформа също трябва да бъде своеобразна система за ранно предупреждение.

Още по темата

Какви са предизвикателствата пред европейската бежанска политика?

По данни на Европейската гранична агенция за гранична и брегова охрана Frontex през май са били установени 1250 незаконни гранични преминавания през източното Средиземноморие - т.е. през Турция и Гърция. Това означава, че те са били осем пъти повече, отколкото през април. Зеехофер изтъкна факта, че Полша е изпратила 100 полицаи в Гърция по време на кризата през март, когато мигранти се опитаха да преминат река Еврос със сила на турско-гръцката граница.

Германският министър подчерта значението на планираната нова бежанска политика на ЕС за следващите десетилетия. Ще трябва да се намерят и нови начини за легална трудова имиграция. Основната цел е по-тясно сътрудничество със страните, от които произхождат мигрантите.