Борисов: Излязохме от кризата по-бедни, но живи и здрави

Премиерът заяви, че в момента у нас има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души

22:06 | 5 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Излязохме по-бедни от кризата, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ. 

“Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и с почиване. Спасихме живота, хората, сега с работа - на правилните места да се сложат парите и продължаваме напред”, коментира премиерът.  

Той обясни, че в момента има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души. На въпрос защо така рязко се сменят мерките, премиерът посочи, че всичко е изчислено - брой заразени, брой оздравели, брой починали, брой болнични легла. 

Борисов заяви, че вирусът не е победен и той изобщо не е свършил. Според него спазването на дистанция, дезинфекцията и повишеното внимание е изключително важно да продължат. 

“Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи затвориха църквите, затвориха джамиите, затвориха училищата, затвориха хората в къщите, излизаше се само с разрешение на полицията. Ние всеки ден пускахме - паркове първо, после градини, после ресторанти, едно по едно, но заедно с народа, спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот, защото нормалният живот спомага за психическото здраве”. 

На въпрос защо е било нужно хората да се плашат с чували за трупове, Борисов отговори, че това е информираност.

Премиерът коментира грешката в системата на Министерството на здравеопазването днес така: "И сайтът на СЗО блокира днес". 

Борисов изтъкна, че България първа си е направила облеклата и е започнала да прави кръвна плазма. 

"Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, първи започнахме плазмата да правим - в момента маса народ дава кръв, правим плазма, замразяваме, подготвяме, затова и толкова много хора излекувани имаме. Благодарение на нашата индустрия успяхме да направим облекла от най-добрия клас, в момента зареждаме Германия, Австрия, цяла Европа, с най-доброто, а не от Китай. В началото нямаше шлемове, маски, заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила”, посочи премиерът. 

По думите му съседните държави са си признавали - включително президентът на Сърбия Александър Вучич, че взимат пример от България. “Но и големите европейски държави", добави Борисов и даде за пример понижението на ДДС в Германия за срок от 6 месеца.