Деница Сачева: 59 са заявленията по схемата 60/40 досега

До края на тази седмица се очаква да се получи одобрение от страна на Европейската комисия, за да се осъществят разплащанията

09:20 | 2 април 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

59 са подадените заявления по схемата 60/40, но очакваме да нарастват значително, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в рамките на извънреден брифинг в Министерски съвет.

"До края на тази седмица се очаква да се получи одобрение от страна на Европейската комисия, за да се осъществят разплащанията", посочи още Сачева.

Междувременно министърът на труда и социаната политика отбеляза, че общият брой на издадените болнични листове до момента  е 176 086. Също така от изявлението ѝ стана ясно, че 4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден.

Междувременно Сачева обяви, че изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и този месец ще бъде удължено и в дните след Великден. "От 7 до 23 април хората могат да използват пощенските станции след 12 часа, а до 12 ч. да се освободи място за възрастните над 60 години. Тези, които са над 68 години, могат да подадат заявления, за да получат пенсията си вкъщи. Пенсиите могат да бъдат изплащани срещу подпис и лична карта на възрастния човек или негови роднини, както и на упълномощен представител срещу еднократно изрично нотариално заверено за целта пълномощно. Всички онези, които използват карти, ще могат да получат пенсиите си на 7 април", допълни тя.

Министърът на труда и социалната политика разкри, че почти 50 милиона лева ще бъдат раздадени като великденски добавки на всички пенсионери, чиито размер на пенсиите е под 363 лв. 

Също така от изявлението ѝ стана ясно, че 4 700 безработни са се регистрирали в бюрата по труда само за ден.

"Днес ще има специална заповед, която ще се отнася до условията на труд, които трябва да бъдат организирани от работодателите. В заповедта се включва да се провежда извънреден инструктаж и въвеждане на пропускателни режими. Задължително е почистване и дезинфекция на работното място поне 2 пъти в рамките на работния ден, както и осигуряване на необходимите условия за спазване на хигиена от страна на служителите, на добра респираторна хигена и временно отстраняване на служители, които проявяват грипоподобни симптоми", поясни още Сачева.

В отделен брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев, от своя страна, отбеляза, че ще се наложи да преместим изпитите от националното въшно оценяване от 4 до 10 дни.

"Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити за 20 и 22 май да се проведат на 30 май и 1 юни. Готови сме да издадем по-рано дипломите на дванайсетокласниците. Със стартирането на обучението в онлайн среда нямаме единна организация за такъв кратък период, имаме различни съотношения между синхронно и несинхронно обучение", подчерта още той.