Схемата 60/40 е невъзможна за ресторантьорския бранш заради 100% спад на оборота

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, Бизнес старт, 4.01.2020

10:22 | 1 април 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Анкета чрез Българска стопанска камара и вътрешна анкета в нашия бранш показва, че почти никой няма да може да се възползва от мярката 60/40. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ние сме затворили, нямаме печалба, схемата 60/40 е невъзможна за ресторантьорския бранш, а в хотелиерския ще се възползват само големите хотели и то едва ли за повече от 10% от служителите. Тази мярка при 100% спад на оборота е неприложима“.

Председателят на Българската асоциация на заведенията обясни, че са дадени много идеи какви мерки да се вземат за сектора, като даде пример с предоставяне на безвъзмездна помощ за служителите под формата на една минималната работна заплата и освобождаване от осигурителна тежест фирмите.

„За момента няма кредитна и данъчна ваканция, няма решение и за наемните отношение. Наемите си текат и сметките за ток и вода си текат“.

По думите на Ричард Алибегов ликвидни средства в ресторантьорския бизнес няма, а ако има, те са пазят, за да се ползват за плащане на наеми и сметки.

„Гъвкавостта на банките трябва да излезе извън рамките на карантина – за срока на карантината и още толкова след това. Ние прогнозираме, че ще ни трябват 12 месеца за възстановяване на оборотите от периода преди да затворим“.

Алибегов каза, че има информация, че масово са намалени наемите, но всеки се договаря по единично.

„На 95% в ресторантьорството и туризма дейността е замразена. Масово хората са в неплатен отпуск, около 20% са освободени, до края на май повече от 50% ще бъдат освободени“.

Според госта след като заведенията отворят, то те ще имат нужда от половината си персонал, защото потреблението няма да е същото.