ЕС ще помогне със 100 млрд. евро на най-силно засегнатите страни

Италия и Испания вероятно ще получат най-голяма подкрепа

19:49 | 1 април 2020
Обновен: 19:52 | 1 април 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) планира да осигури заем за 100 млрд. евро в подкрепа на най-силно засегнатите държави от кризата с коронавируса, съобщава Bloomberg.

През последните дни бяха отправени критики, че ЕС прави твърде малко, за да ограничи икономическото въздействие от пандемията. Но Европейската комисия подчертава, че планът ще помогне на правителствата да подкрепят компаниите, за да задържат служителите си на работните места. Според проектодокумент за предложението програмата ще бъде под формата на схема за кредитиране с гаранции от страните членки на ЕС.

“Целта е да се помогне на Италия, Испания и всички страни, които са най-тежко засегнати“, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ връщането на хората на работните им места, когато търсенето започне да се покачва, е от ключово значение за рестартирането на икономическия двигател на Европа.

Тя не разкрива подробности за програмата, която се очаква да бъде представена от комисията до края на тази седмица.

ЕС получи критики заради бавната си реакция на кризата заради разногласия между страните членки. Девет държави, сред които са Франция, Италия и Испания, настояват утвърждаването на инструменти за съвместен дълг, но Германия и Холандия са против. Френският финансов министър Бруно Льо Мер настоява за общ спасителен фонд на ЕС.

Еврозоната се изправя пред най-тежката рецесия в историята заради влиянието на пандемията, която доведе до смъртта на над 25 хил. души в Европа и принуди редица правителства да въведат строги ограничителни мерки.