Мярката 60/40 влиза в сила от утре, коронавирусът е оставил над 9 хил. души у нас без работа

Фирмите ще получават средствата до 5 дни след одобрението

15:27 | 30 март 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По мярката за подкрепа на българския бизнес, известна като 60/40, ще може да се кандидаства още от утре. Това стана ясно от извънреден брифинг в Министерски съвет, в които участие взеха вицепремиета Томислав Дончев и социалния министър Деница Сачева. 

Работодателите ще могат да кандидатстват за компенсации още от утре, до 7 дни ще получат решение, а до 5 дни след това ще получат и средствата от фонд “Безработица”. 

Сред фирмите, които могат да получат подрепа чрез плащшане на част от възнаграждението на служителите си, са тези от секторите търговия на дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, артистична и творческа дейност и частни детски градини. 

Над 213 хил. са безработните в момента у нас, а само регистрираните от началото на кризата с коронавируса са 9909, съобщи Деница Сачева. 

Тя обясни, че ще има публичен регистър на компаниите, които са получили средства, като при злоупотреби ще трябва да се връщат пари на държавата. По думите на социални миниатър същата схема се прилага в Германия, но е разликата е, че там парите се превеждат директно на служителите. 

От постановлението за получаване на подкрепа чрез мярката 60/40 са секторите селско стопанство, горско и рибно стопанство, финасови и застрахователни дейности, държавно управление, хуманно здравеопазване, сектор Образование.

"Решението за мярката 60/40 веднага ще бъде изпратени в ЕК и има готовност до 24 часа да бъде одобрена", съобщи премиерът Бойко Борисов. 

Илия Кръстев, председател на Борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, съобщи, че ще бъдат дарени 15 хил. часа труд на държавата от фирми, които предлагат бизнес услуги за подобряване на системите у нас, конкретно здравната.  

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че това ще даде възможност в срок от няколко месеца да се изгради електронната здравна система с електронна здравна карта и е-рецепта - нещо, което преди кризата е било трудно да бъде възложено.

Във втората част на постановлението за икономическите мерки на МС са включени всички останали сектори, които следва да декларират с финансови документи спад в продажбите от 20% за март в сравнение със същия месец на миналата година.  

Деница Сачева добави, че стартъп компаниите не са обект на това постановление, но през Фонда на фондовете ще се разширяват възможностите за инвестиции, защото в рамките на кризата могат да бъдат родени и нови бизнеси идеи. 

"Ще подадем още днес заявление в ЕК. Вярваме, че в рамките на 24-36 часа ще получим отговор, за да започнем да изплащаме компенсациите", потвърди и Сачева. 

Премиерът Бойко Борисов уточни, че изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1 - 1,5 млрд. лв.