Томислав Дончев: България има техническа готовност за теглене на заем

Щетите върху икономиката няма да се изчерпат с щетите по време на карантината, заяви вицепремиерът

11:06 | 29 март 2020
Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България има техническа готовност за теглене на заем. Бъдещето ще покаже в какъв размер. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

“Имаме буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети”, обясни Дончев, като добави, че помощ от т.нар. „грантове“ също е възможност. 

Според Дончев схемата, която държавата предлага за подкрепа на работодателите, ще работи. “Тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците”, посочи той. 

“Мислим за работодателя, но най-вече за работника”.

По думите му пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави.

„Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи след това, затова трябва да сме внимателни“.

Дончев поясни, че автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината – ресторанти, заведения, услуги.

„Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече процента“, посочи той.

Според вицепремиера очакваните разходи са 1 млрд. лева, на първия етап.